Duhovnost

5. DAN SA SVETIM JOSIPOM

Uzore radnika, što si činio s prihodima? Odgovori danas sebi i sv. Josipu brineš li se imalo da pridoneseš odgoju djece Božje, radiš li uopće išta, osim što misliš na svoje materijalne potrebe za svoje zvanje, znanje i imanje?

Uzore radnika, što si činio s prihodima?

Foto: Unsplash, Austin Ramsey 

 

>Sveti Josip – drugačija devetnica kroz koju želimo da, zajedno, upoznamo našeg zaštitnika 

 

Danas upoznajmo sv. Josipa na radnom mjestu. Idemo u Egipat gdje su bili u izbjeglištvu i promatrajmo kako Josip radi, u što ulaže sredstva.

Uzore radnika, što si činio s prihodima?

Radnik u Božjem vinogradu

Kad je Isus tijekom djelovanja došao u svoj Nazaret, znamo da su mu se čudili: nije li ovaj tesarov sin, od kuda mu ovo znanje? O kojem znanju je riječ? Riječ je o poznavanju Boga Oca i Njegove djece koja su stvorena za vječnost, ne za jamu grobnu.

Znao je da nije dovoljno ulagati samo u zemaljske stvari nego da treba dijete pripremiti za vječnost

Evo vidimo da je Josip pored brige za tjelesne potrebe obitelji, ulagao i vrijeme i novac da Isusa odgoji u vjeri, znanju i poslušnosti. Shvatio je ozbiljno ulogu rada u Božjem vinogradu, ulogu hranitelja djeteta Božjega. Znao je da nije dovoljno ulagati samo u zemaljske stvari nego da treba dijete pripremiti za vječnost. Znao je da Bog od njega ne traži samo da sačuva Isusovo tijelo od gladi i hladnoće, jer tijelo će svejedno nastradati, ali duša ne mora propasti.

A ti? Kako ti stojiš s radom na Božjim poljanama?

Odgovori danas sebi i sv. Josipu brineš li se imalo da pridoneseš odgoju djece Božje, radiš li uopće išta, osim što misliš na svoje materijalne potrebe za svoje zvanje, znanje i imanje?

Ulažeš li svoja sredstva i vrijeme u evangelizaciju – u pouku da duše ne propadaju? Znaš li što Bog o tome govori? (Odgovor potraži u Hoš 4,6).

Šimo Đulić, bacc.theol, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh