Duhovnost

6. DAN SA SVETIM JOSIPOM

Znamo li što znači čisto srce? Promotrimo svetog Josipa Iz srca izbaciti sve i svakoga. I djecu i roditelje i novac i sve drugo. Tada srce biva ispražnjeno, čisto! A u čisto srce će rado ući Bog i nastaniti se u njemu

6. dan sa svetim Josipom

Foto: Unsplash, Ben White

 

>Sveti Josip – drugačija devetnica kroz koju želimo da, zajedno, upoznamo našeg zaštitnika 

 

Možda često zazivamo: „Čisto srce stvori mi, Bože“ ili „Isuse, blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svom“. Znamo li što znači čisto srce? Idemo promotriti svetog Josipa u trenutku kada su dječaka Isusa pronašli u Hramu.

Velika kušnja

Znamo da je Isus bio u kući Oca svoga, u svetom Hramu Božjem. Mislim da je ovdje sveti Josip bio u velikoj kušnji, traži i traži Isusa, a gle! On u svom svetom hramu. Možda Josip u sebi govori: Vidi ti mene vjernika, svugdje tražim Isusa, a tek na kraju zavirismo u Hram Božji. Vjerojatno se tada Josip i pokajao. Unatoč svemu budimo sigurni da je u Josipovu srcu bio samo Bog!

Sveti Josipe, pomozi mi očistiti srce!

Gdje ti danas tražiš Isusa? Možeš li Ga pronaći u Njegovu svetom Hramu?
Sjeti se da je Isus rekao da je tvoje srce Hram Božji! Pazite dobro, ne bilo čiji hram, nego Hram Božji.

…može li Bog biti u Hramu koji je pun djece, roditelja, zemaljskih briga? Ja ću vam reći: ne!

Ne smetnite s uma da je Bog ljubomoran i ne želi ni s kim dijeliti Hram. Dakle može li Bog biti u Hramu koji je pun djece, roditelja, zemaljskih briga? Ja ću vam reći: ne!
Eto vidite treba iz srca izbaciti sve i svakoga. I djecu i roditelje i novac i sve drugo. Tada srce biva ispražnjeno, čisto! A u čisto srce će rado ući Bog i nastaniti se u njemu. Tada će vrijediti i zapovijed ljubavi: „Ljubi Boga svoga svim srcem svojim…“!

(Nadam se da sada možemo razumjeti Isusove riječi u Lk 14,26-33).

Šimo Đulić, bacc.theol, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh