Duhovnost

7. DAN SA SVETIM JOSIPOM

Majko Božja i majko naša, pomozi nam da razumijemo otajstvo očinstva sv. Josipa Teško je bez Nauka Svete Crkve razumjeti djevičansko očinstvo Josipa iz Nazareta, jednako kako je teško razumjeti djevičansko majčinstvo Marije Joakimove

Foto: Unsplash, Haley Phelps 

 

Sveti Josip – drugačija devetnica kroz koju želimo da, zajedno, upoznamo našeg zaštitnika 

 

Danas promotrimo svetog Josipa u ulozi Isusova poočima. Zato pođimo u Hram kada su donijeli dijete Isusa da ga prikažu Bogu. Starac Šimun blagoslivlja dijete a roditelji se njegovi dive što se to o njemu govori.

Josipovo očinstvo

Sveti Josip je bio hranitelj Sina Božjega i znamo da ga je Isus poštovao i bio mu poslušan. Znamo i još jednu činjenicu iz Svetog Pisma: Marija nije dala da se Josipa naziva poočimom ili očuhom, nego samo ocem.

Kao što je Marija majka bez tjelesne požude, tako je i Josip otac bez tjelesnog općenja

Sveti Augustin nam otkriva Josipovo očinsko dostojanstvo nad Sinom Božjim i veli, veza između Marije i Josipa bila je djevičanska ženidba zato ono što je žena čisto rodila, čisto je primio i muž, i kao što je ona u čistoći žena, tako je on u čistoći muž, i kao što je ona u čistoći majka, tako je Josip u čistoći otac! Kao što je Marija majka bez tjelesne požude, tako je i Josip otac bez tjelesnog općenja.

Osim toga po Josipu se broje pokoljenja, ako to odbacimo, mogla bi nas prekoriti sama Marija. Ona nije htjela svoje ime staviti pred muževo nego kaže: „Tvoj otac i ja žalosni smo te tražili“. I Josip bi nam prigovorio: „Zašto me odstranjujete? Zašto se pokoljenja po meni ne broje?“ Zar će mu tkogod reći: „Jer nisi rodio prilegom?“ Tada će Josip odgovoriti: „Zar je Marija rodila prilegom? Ono što je Duh Sveti učinio, obadvoma je učinio.“

Nije dakle iz Josipova sjemena rođen Isus. Ali je ipak u pobožnosti i djevičanskoj ljubavi Josipovoj rođen od Marije Djevice sin i to Božji Sin

Nije dakle iz Josipova sjemena rođen Isus. Ali je ipak u pobožnosti i djevičanskoj ljubavi Josipovoj rođen od Marije Djevice sin i to Božji Sin.

S toga je razloga i sveti Josip ne samo morao biti otac Isusov nego je to morao biti u najvišem stupnju u stupnju ljubavi. Ipak mu je sam Bog dao zadatak da Mu odgoji Sina.

Teško je bez Nauka Svete Crkve razumjeti djevičansko očinstvo Josipa iz Nazareta, jednako kako je teško razumjeti djevičansko majčinstvo Marije Joakimove. Zato zamolimo danas zajedno: Majko Božja i majko naša, pomozi nam da razumijemo otajstvo očinstva svetog Josipa.

Šimo Đulić, bacc.theol, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh