Duhovnost

9. DAN SA SVETIM JOSIPOM

Po čemu si, Josipe, bio svet? Mogu li i ja biti svet? Za kraj pogledajmo kako svetci završavaju put na zemlji? Kao i Josip u društvu Marije i Isusa. Da, zaista je umro na rukama Djevice i Krista, to je dokaz da je Josip svetac.

Po čemu si Josipe bio svet? Mogu li i ja biti svet?

Foto: Shutterstock

 

>>Sveti Josip – drugačija devetnica kroz koju želimo da, zajedno, upoznamo našeg zaštitnika 

 

Danas se zagledajmo u ono što čini Josipa svetim.

Po čemu si Josipe bio svet? Mogu li i ja biti svet?

…par konkretnih uputa iz Josipovog života: čitanje Svetog Pisma, ljubljenje Riječi Božje, pouzdanje da je istina sve što piše u Bibliji, hodanje kroz život prema Božjoj uputi, promatranje Sina Božjega

Ako smo prethodnih dana promatrali neke Josipove osobine, mogli smo vidjeti kako je on provodio dane na zemlji. Što nas sprječava da i mi ne budemo poput njega. Predlažem da nam Josip bude uzor kreposnog življenja.
Evo par konkretnih uputa iz Josipovog života: čitanje Svetog Pisma, ljubljenje Riječi Božje, pouzdanje da je istina sve što piše u Bibliji, hodanje kroz život prema Božjoj uputi, promatranje Sina Božjega. Eto sada sve znamo.

Možemo biti sveti

Bog se brine za nas i pomaže nam da budemo sveti, zato nam je poslao Duha Svetoga. Rekao je da ćemo primiti snagu Duha Svetoga, koji će sići na nas, i bit ćemo Mu svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji, i sve do kraja zemlje (Usp. Dj 1,8). Davno prije, u Levitskom zakoniku Mojsije poziva sav narod da bude svet jer je Gospodin svet. Dakle, možemo.

Itekako možemo biti sveti i mi. No pitanje je želimo li? Ako vas je strah jer ste grješni ili niste dostojni, tada je samo riječ o neznanju

Ako pogledamo što Isus govori vidjet ćemo da se iskustvo svetosti može postići samo na zemlji. Tko nije svetost zaslužio na zemlji, neće ni na nebesima. Itekako možemo biti sveti i mi. No pitanje je želimo li? Ako vas je strah jer ste grješni ili niste dostojni, tada je samo riječ o neznanju. Zato vas i pozivam da se kroz škole molitve upoznate s Ocem.

>>ŠKOLA MOLITVE Priključi se novoj grupi u Dubravi – utorkom 

I za kraj pogledajmo kako svetci završavaju put na zemlji? Kao i Josip u društvu Marije i Isusa. Da, zaista je umro na rukama Djevice i Krista, to je dokaz da je Josip svetac.
Sveti Josipe od sada uzimam tebe za uzor i nasljedovat ću te, a ti meni izmoli sretnu smrt.

Zaključak

Promatrali smo zajedno 9 dana svetog tatu Isusovog na drugačiji način.
Sutra na blagdan sv. Josipa sudjeluj sa sv. Josipom i Majkom Marijom na svetoj Misi i zajedno podajte slavu i hvalu našem svetom Trojstvenom Bogu.

Hvaljen Isus i Marija i sv. Josip!

Šimo Đulić, bacc.theol, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh