Duhovnost

PATER MARKO GLOGOVIĆ

Duhovno posvojenje nerođenog djeteta Kroz devet mjeseci molitvom i žrtvom (postom, i sl.) molitelj prati dijete, poznato samo Bogu, kao i njegove roditelje, a osobito majku, te mu time pomaže da se sigurno rodi.

Foto: RitaE, Pixabay

 

Može biti Tvoja ponizna i iskrena molitva za djetešce u opasnosti pobačaja, kojemu su roditelji nakanili bolnu smrt, zbog nepoznavanja veličine zla kojeg čine, zbog prividno nužnih, često sebičnih razloga, potaknuti silama zla koje vladaju ovim mračnim svijetom (usp. Ef 6,12), zbog časovite koristi koju donosi grijeh, a koja udaljuje iz naroda Božjega oni koji to čine (usp. Heb 11,25). Znaj da Bog želi i raduje se svakom djetetu; ono je Njegovo! Nitko se ne začinje i ne rađa slučajno – svako novo ljudsko biće je dar za Tebe, dar za Crkvu i svijet! Ne uzimaj pilulu, ne koristi spiralu – i to je pobačaj!

Tvoja molitva i žrtva, kao znak Tvoje ljubavi prema Životvorcu i životu, zaista mogu biti izlaz, pomoć i snaga potrebna za spas nerođenog stvorenja Božjeg, koje ima dušu i od začeća je ljudska osoba, kojoj Otac nebeski želi podariti Sebe i život vječni!

Kako moliti?

-moli punih 9 mjeseci, koliko je dijete koje posvajaš pod srcem majke koja ga ne želi, a koju, uz oca djeteta, također pratiš molitvom,
-moliš samo za jedno dijete, čiju narodnost spol, ime i roditelje, zna samo Gospodin,
-možeš se zavjetovati sam – privatno, u grupi – javno, na Euharistiji, zajedno s ostalim župljanima, u molitvenim zajednicama, preko TV, radija i slično,
-ispuštanje molitve, dulje od dva tjedna, zahtijeva obnovu zavjeta; potpuno prezreti zavjet dan Bogu je grijeh; ako ispustiš neko vrijeme, dodaj ga na kraju devet mjeseci,
-budi ustrajan u vjeri da će Milosrdan Bog spasiti to dijete i blagosloviti Tebe,
-nastavi moliti za njegov ispravan i svet kasniji život, da s njime mogneš gledati Boga u vječnoj, obećanoj sreći!

DAKLE:

Duhovno posvojenje je molitvena obveza, koja se može zavjetovati, privatno ili javno, s nakanom spašavanja začetog života u opasnosti namjernog usmrćenja abortusom. Kroz devet mjeseci molitvom i žrtvom (postom, i sl.) molitelj prati dijete, poznato samo Bogu, kao i njegove roditelje, a osobito majku, te mu time pomaže da se sigurno rodi.

Nastanak ove zamisli

Godine 1987. u Varšavi (Poljska), bijela braća Pavlini započinju širiti molitvu ovog naziva, čiji se korijeni nalaze u fatimskim objavama Bogorodice i nebeskim pozivima na obraćenje. Pavlinski Red uspješno širi Duhovno posvojenje, koje je kao očiti dar Božji, od tog vremena usko povezano s pavlinskom karizmom i duhovnošću. Ova molitva, upravljena po zagovoru Marije, Majke nerođenih i sv. Josipa, namijenjena je svima onima koji su svjesni ozbiljnosti zla pobačaja, a koji se iz različitih razloga možda ne mogu uključiti u druge, aktivnije oblike apostolata za život.

Molitva zavjetovanja, samo na početku posvojenja:

† PRESVETA DJEVICE, BOGORODICE MARIJO, SVI ANÐELI I SVETI, U ŽELJI DA POMOGNEM OBRANU NEROÐENIH, JA (IME), ČVRSTO ODLUČUJEM DA ĆU OD DANA _____ DO _____, DUHOVNO POSVOJITI JEDNO DIJETE, ČIJE IME SAMO BOG ZNA, TAKO ŠTO ĆU KROZ OVIH DEVET MJESECI SVAKOGA DANA MOLITI ZA SPAS NJEGOVOG ŽIVOTA, KAO I ZA ISPRAVAN ŽIVOT RODITELJA I DJETETA NAKON ROÐENJA. AMEN.

Svakodnevno moli sljedeću molitvu:

GOSPODINE ISUSE, ZAGOVOROM TVOJE MAJKE MARIJE, KOJA TE S LJUBAVLJU RODILA I SVETOG JOSIPA, MUŽA ŽIVE VJERE I PREDANJA, KOJI SE BRINUO O TEBI NAKON PORODA, MOLIM TE ZA OVO NEROÐENO DIJETE, KOJEG SAM DUHOVNIM PUTEM POSVOJIO/LA, A KOJE SE NALAZI U OPASNOSTI UBOJSTVA POBAČAJEM. MOLIM TE, UDIJELI NJEGOVIM RODITELJIMA LJUBAVI I HRABROSTI DA SVOJEM DJETETU SAČUVAJU ŽIVOT, KOJEG SI MU TI DAROVAO. AMEN.

Svojoj molitvi dodaj deseticu krunice, a Bogu osobito prikazuj svoje životne križeve, kušnje, trpljenja, starost i bolest!
• Ova Tvoja velikodušna molitva, djetetu kojemu postaješ “duhovni skrbnik” donosi život, a Tebe oplemenjuje, produbljuje tvoj odnos s Bogom , otkriva Ti duboki smisao žrtve, uzrokuje i obnovu Tvog obiteljskog, kršćanskog, poslovnog života, međusobnog poštivanja i sloge!

•VJERUJ I NE BRINI! Uskrsli Isus pobijedio je sotonu, smrt, bolest i grijeh; liječi rane učinjene pobačajem, dovodi majke do obraćenja i vjere, donosi mir i spasenje, daje Ti svoga Duha Svetoga i vodi Te u svoje Kraljevstvo!

Autor: P. Marko Glogović, OSPPE;

Za Book.hr odabrala A. P.

PREPORUKA! Knjiga Pro-laj(f)kam!! autora patera Marka Glogovića. 

Knjigu možete nabaviti putem web-shopa naše Biblioteke Figulus.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh