Duhovnost

8. DAN SA SVETIM JOSIPOM

Pogledajmo danas kako je sv. Josip ljubio Boga i bližnje Ako do sada nisi ljubio Riječ Božju, brzo uzmi Bibliju u ruke i kreni Ga promatrati i slušati. Ako se ne snalaziš, javi se nama, mi ćemo ti pomoći

Foto: Unsplash,  Priscilla Du Preez 

 

>Sveti Josip – drugačija devetnica kroz koju želimo da, zajedno, upoznamo našeg zaštitnika 

 

Zapovijedi ljubavi glase:
• ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom i
• ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.
Da, ovako piše u knjizi Ponovljenog zakona i u Levitskom zakoniku.
Pogledajmo kako je sv. Josip ljubio Boga i bližnje. Promatrajmo ga u vrijeme jutarnje molitve prije odlaska na posao.

Sv. Josipe pomozi mi da se i ja zaljubim u Boga.

Ljubiti Boga

Ljubiti Boga svim srcem dušom i snagom znači da je potrebno proučavati Sveto Pismo jer je Pismo Riječ Božja. Zar netko može reći da ljubi Boga a ne sluša što to Bog govori, ili ne čita? U koga se sv. Josip mogao zaljubiti ako ga nije promatrao?

…potrebno je uložiti svoje vrijeme i snagu da se što bolje Boga upozna, a kad se zaljubiš u nekoga on ti ispuni srce

Da, sv. Josip je svim srcem bio zaljubljen u Boga jer ga je promatrao u svetim spisima, i umom svojim razmišljao o onome što Bog govori. Vidite, potrebno je uložiti svoje vrijeme i snagu da se što bolje Boga upozna, a kad se zaljubiš u nekoga on ti ispuni srce.
Promotrimo još kako je sv. Josip ljubio Isusa. Već smo spomenuli da je Sin utjelovljena Riječ Božja, prema tome, sv. Josip je svim srcem ljubio Riječ Božju – Isusa.
I ti sebi danas možeš odgovoriti: ljubiš li Isusa? Jednostavan je odgovor: ako ga slušaš što govori; a sve što govori zapisano je u Bibliji.

Ljubiti bližnjega

Druga zapovijed kaže da ljubiš drugoga kao sebe. Tu nam sv. Josip itekako može pomoći. Promatrajmo ga i vidjet ćemo da sve druge ljude ljubi kao sebe samoga. To je moguće samo ako ti je sam Bog u srcu.

Ako do sada nisi ljubio Riječ Božju, brzo uzmi Bibliju u ruke i kreni Ga promatrati i slušati. Ako se ne snalaziš, javi se nama, mi ćemo ti pomoći.

Šimo Đulić, bacc.theol, Book.hr

>>>Nauči čuti Očev glas, upoznaj Njegovu Riječ i život koji ima za tebe, u punini

Više o tečaju Škola molitve možete pročitati ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh