Duhovnost

2. DAN SA SVETIM JOSIPOM

Kako glase tvoje molitve, sv. Josipe, koje upućuješ Bogu? Danas odgovori sebi i sv. Josipu kako glase tvoje molitve koje upućuješ Ocu. Znaš li kako nas Isus uči da molimo?

Foto: Unsplash, Trac Vu

 

>>Sveti Josip – drugačija devetnica kroz koju želimo da, zajedno, upoznamo našeg zaštitnika 

 

Danas upoznajmo kako izgledaju molitve sv. Josipa. Najbolje je da odemo u njegovu radionicu i pogledamo.

Kako glase tvoje molitve sv. Josipe koje upućuješ Bogu? Jesu li glasne ili tihe; jesu li brze ili spore; jesu li dugačke ili kratke?

Jednostavnost svetog Josipa

Već smo spomenuli otkako je sv. Josip dobio anđelovu uputu, više nema problema s prihvaćanjem i vršenjem Božje volje. A iz njegovog ponašanja možemo naslutiti kako je taj čovjek bio zaista jednostavan. I sam mislim da Bog ne voli komplicirane ljude kojima non stop nešto treba, a nisu spremni Bogu ponuditi sebe na suradnju.

Jednostavno je pristao da se vrši volja Božja. Ne traži u svakoj situaciji objavu s nebesa. Ne traži proroke da mu daju upute hoće li lijevo ili desno

Sv. Josip, u svojoj jednostavnosti prihvaća uputu koju mu Bog daje i nastavlja raditi svoj dotadašnji posao. Jednostavno je pristao da se vrši volja Božja. Ne traži u svakoj situaciji objavu s nebesa. Ne traži proroke da mu daju upute hoće li lijevo ili desno. Vrlo jednostavno nastavlja živjeti svoj život, a dobro zna, ukoliko bude promjena, Bog će ga već obavijestiti.

Josipova molitva

Josipova molitva je vjerojatno tiha i radosna. Uperenog pogleda u Boga govori Mu: Bože neka znaš, tu sam ti i dalje na raspolaganju. Samo reci Gospodine sluga tvoj sluša. Molitva mu je pjesma hvale, ili jedan Josipov „Veliča“: Tvoja je Bože veličina, sila, slava, sjaj i veličanstvo, a ti pogleda na neznatnog tesara iz Nazareta! Hvalim Te, Slavim Te, Blagoslivljam Te. Zahvaljujem Ti radi velike slave Tvoje.

Danas odgovori sebi i sv. Josipu kako glase tvoje molitve koje upućuješ Ocu. Znaš li kako nas Isus uči da molimo?
(Odgovor ćeš naći u Mt 6, 31-34).

Šimo Đulić, bacc.theol, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh