Duhovnost

4. DAN SA SVETIM JOSIPOM

Što ti je, Josipe, sine Davidov, učvršćivalo nadu da si na dobrom putu? Danas odgovori sebi i svetom Josipu što to tebi učvršćuje nadu da želiš ići uz Krista?

Što ti je Josipe, sine Davidov, učvršćivalo nadu da si na dobrom putu?

Foto: Shutterstock

 

>>Sveti Josip – drugačija devetnica kroz koju želimo da, zajedno, upoznamo našeg zaštitnika 

 

Danas upoznajmo kako je izgledalo pouzdanje sv. Josipa? Idemo ga promatrati u štalici rođenja, najbolje u ranu zoru dok majka i dijete spavaju.

Što ti je Josipe, sine Davidov, učvršćivalo nadu da si na dobrom putu?

Na dobrom putu

Sad sam već siguran da sv. Josip zaista zna o čemu je ovdje riječ. Uvjerio se. Pred sobom vidi novorođenče, a majka nije rodila u bolima niti je povrijeđena; to se još nikome nije dogodilo.

Možda se Josip krivio jer nije uspio osigurati pristojan smještaj za rođenje Božjeg sina, ipak ovi znakovi mu dokazuju da se treba prepustiti Božjoj providnosti

Osim toga pokloni pastira i njihova radost potvrdili su sv. Josipu da je na pravom putu. Možda se Josip krivio jer nije uspio osigurati pristojan smještaj za rođenje Božjeg sina. Ipak, ovi znakovi mu dokazuju da se treba prepustiti Božjoj providnosti. Bog ima svoje razloge zašto se želi roditi u prljavoj štali, a ne u čistom dvorcu.

Danas odgovori sebi i sv. Josipu što to tebi učvršćuje nadu da želiš ići uz Krista? Zar zemaljsko blagostanje, zar zdravlje, zar ugoda zemaljskog života; ili se ipak uzdaš u Isusa? U molitvi Krunice zazivamo: „… neka nam učvrsti nadu“; i na slici Milosrdnog Isusa dolje piše: „Isuse, uzdam se u tebe“. Evo, taj naš Isus u koga se uzdamo je Riječ Božja koja se pred sv. Josipom „učovječila“.

Možeš li od danas u srcu reći: Riječi Božja, uzdam se u tebe? Znaš li što to znači? (Odgovor ćeš naći u Ps 119,89-94).

Šimo Đulić, bacc.theol, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh