Duhovnost

1. DAN SA SVETIM JOSIPOM

Kakav vjernik si bio, Josipe? Danas odgovori sebi i sv. Josipu kako ti stojiš s vjerom u Boga. Znaš li što je nevjera?

Kakav vjernik si bio Josipe?

Foto: Shutterstock

 

>>Sveti Josip – drugačija devetnica kroz koju želimo da, zajedno, upoznamo našeg zaštitnika 

 

Kroz ovo upoznavanje sa sv. Josipom krenimo u Nazaret i promatrajmo tesara Josipa. Obraćat ćemo mu se s „ti“.

Kakav vjernik si bio, Josipe? Jesi li poznavao Pismo i Proroke?

Josip – pravedan vjernik

Ispunilo se vrijeme da se Bog objavi u gnijezdu koje je svijao od Abrahama – u narodu svome, u Izraelu. Izraelce je Bog poučio o prinosima i žrtvama, i liturgiji i blagdanima i naredio da se strogo toga drže kako bi bili pravedni prema Bogu i ljudima. I još je rekao da ljube Boga svim srcem svojim i umom i dušom svojom.
I onda dolazi trenutak kad će se Bog povjeriti čovjeku koji će ga othraniti i odgojiti u vjeri i pravednosti prema Bogu i ljudima.

…sve je Josip znao, jer je bio pravedan vjernik. Samo u svojoj poniznosti nije očekivao da će baš on biti odabran za hranitelja Sina Božjega

Da, sv. Josip je zaista jako dobro poznavao Pismo i Proroke. Znao je da će Bog pohoditi narod svoj, znao je da će doći obećani Mesija, Znao je da će djevica začeti… Da, sve je Josip znao, jer je bio pravedan vjernik. Samo u svojoj poniznosti nije očekivao da će baš on biti odabran za hranitelja Sina Božjega.

Kada je saznao za trudnoću svoje preljubljene zaručnice, nije ju prepustio zakonu pravednosti ljudske, nego je bio iznad ljudskih propisa. Da, ljubio je svoju zaručnicu kao sebe samoga i nije ju mogao predati u ruke ljudske. Pa odlučuje pobjeći jer ga boli činjenica da on, ne okusivši tijela ženskog, ima trudnu zaručnicu.
To je bila kušnja Josipa vjernoga Bogu.

Posao treba odraditi u tajnosti i tišini

Kad mu anđeo objavi Istinu, odmah ju prihvaća jer poznaje i Pismo i Proroke. I jer ljubi Boga iznad svega. Od tada Josip ne propitkuje svoju vjeru nego čini djela u tišini. Da, posao treba odraditi u tajnosti i tišini.
Zato što Bog velike stvari radi u tišini, trebaju Mu osobe od povjerenja. Osobe koje Mu vjeruju i ne sumnjaju. Osobe koje poznaju Riječ Božju.

Danas odgovori sebi i sv. Josipu kako ti stojiš s vjerom u Boga. Znaš li što je nevjera?
(Odgovor ćeš naći u Iv 16,9).

Šimo Đulić, bacc.theol, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh