Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Koliko često vidim svoju djecu kao one koji ne slušaju, a koliko ja slušam njih?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko puta sam svoje želje, poglede i umor stavio prije kvalitetnog vremena posvećenog djeci, kada su trebala moju pažnju, kada su trebala mene? Prečesto me obaveze spriječe da dajem ono što im najviše treba, svoju ljubav, prisustvo, dodir, vrijeme koje je posvećeno samo njima. Koliko očekujem od njih da mole, da shvaćaju mene, da budu poslušna, da shvaćaju koliko je Bog pravedan i velik, koliko ih silno želim odgojiti u ljude koji će biti u vjeri, a prečesto zaboravljam da su najveći i najdublji pokazatelj Božje ljubavi koju On ima za njih – moja djela, moja ljubav. Kakvu sliku Boga Oca im dajem? Možda nesvjesno sebe stavljam kao „boga“. Koliko puta sam zbog svađe sa suprugom, zbog neshvaćanja, zbog ljutnje reagirao na njih burno, ne shvaćajući koliko je njima u svemu teško, koliko često sami sebe optužuju da su oni krivi za to što se mi kao roditelji svađamo? Koliko često vidim svoju djecu kao one koji ne slušaju, a koliko ja slušam njih? Koliko često ih vidim kako traže samo svoje, a ne vidim da traže mene?

Kajem se, Gospodine, za svaki trenutak kada sam na tvoj velik dar, našu djecu, gledao kao teret

Koliko puta kao da ne mogu doprijeti do njih, kao da se boje, kao da nisu iskreni prema meni, otvoreni. Možda se boje moje reakcije? Koliko puta sam nalazio/la izlike da ih kaznim jer nisu izvršavali ono što su trebali, a koliko puta sam dopustio/la da pogriješe, ohrabrio/la ih, objašnjavao da nije problem niti je strašno pogriješiti, već je bitno pogreške ispraviti? Možda još u srcu i u svojim stavovima sam/a nosim krivu sliku iz svoga djetinjstva, pa to reflektiram, svjesno ili nesvjesno, u brak, na svoje roditeljstvo, a za to optužujem i supruga/suprugu i djecu. Kajem se, Gospodine, za svaki trenutak kada sam na tvoj velik dar, našu djecu, gledao kao na teret, a ne silni blagoslov koji imamo. Pomozi mi da shvatim i vodi me u tome da našu djecu odgajam u ljubavi i pravednoj stezi, dajući im svoje vrijeme i samog/samu sebe, jer na taj način ću im najbolje pokazati koliko ih ti voliš.

Molim te da ti dotakneš srca naše djece i iscijeliš ih, da blagosloviš mene i supruga/suprugu da u svojoj djeci vidimo Tebe

Pomozi mi da ih mogu zagrliti, onda kada mislim da to ne zaslužuju, pomozi mi da ih mogu utješiti, a ne okrivljavati, pomozi nam da im mi kao roditelji svojim međusobnim davanjem ljubavi i poštovanja dadnemo pravi primjer braka i stvori temelje za njihov sadašnji ili budući brak. Znam, Gospodine, da je podosta toga bilo krivo, možda mi se čini da sam neke stvari i previše zabrljao/la, ali molim te da ti dotakneš srca naše djece i iscijeliš ih. Blagoslovi mene i supruga/suprugu kako bismo u svojoj djeci vidjeli Tebe i bezuvjetno im podarili sebe, svoje vrijeme. Daj da se ne damo prevariti i da se ne opravdavamo, jer time štetimo i njima, ali i samima sebi, jer ne shvaćamo da je vrijeme koje provedemo s njima spoznaja koliko nas Bog ljubi i kako to vrijeme ispunja i nas jer vršimo Božju zamisao. Pomozi nam da se djeci ispričamo za krive postupke i da molimo za njihovo iscjeljenje.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Jako je bitno ispričati se djeci za krive postupke. Često smatramo da oni shvaćaju određene naše postupke, jer gledamo iz svoje, odrasle perspektive, no sjetimo se kako smo mi gledali na svoje roditelje u tim trenucima. Vrijeme provedeno sa supružnikom, s djecom, vrijeme je koje Bog silno cijeni, koje nas blagoslivlja i podiže, zato nas upravo sve drugo nastoji od toga odvojiti. Ali biramo sami i sami stvaramo svoj odnos s djecom, jer ona to ne mogu, to je naš zadatak kao roditelja. Zato ne čekajmo, ne očekujmo od njih, ja trebam krenuti.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh