Svjedočanstva

SVJEDOČANSTVO POLAZNICE PROGRAMA „IZGRADNJA OBITELJI”

Sva moja očekivanja u braku raspala su se odmah na početku… Došla sam u situaciju da sam u srcu osjećala mržnju, ogorčenost i bila sam jako ljuta, čak i na Boga. Ovaj program mi je pomogao da se suočim s tamnim dijelovima moje duše

Sva moja očekivanja u braku raspala su se odmah na početku...

Foto: Pixabay

Razmišljala sam o rastavi braka

Ovaj program je bio Božji odgovor na moje molitve. Nakon dvije godine muke u braku, razmišljala sam što je Božja volja za ovaj brak. Čak sam u teškim trenucima razmišljala i o tome da pokrenem postupak za poništenje braka. Nikako mi nije bilo jasno zašto bi mi Bog dao ovakvog muža s kojim se o ničemu ne mogu dogovoriti, koji ne zna ni što je brak i koji nije sposoban preuzeti nikakvu odgovornost kao muža i muškarca.

Nikakva literatura me nije mogla pripremiti na ono što me dočekalo

Dugo sam se molila za muža. Pripremala sam se za brak čitajući svu moguću duhovnu literaturu na tu temu. Svoga muža sam upoznala na spomendan Padre Pia, i to u crkvi. Ubrzo smo se i vjenčali. No, od samog početka, u braku su uslijedili problemi. Nikakva literatura me nije mogla pripremiti na ono što me dočekalo. Trudila sam se biti dobra žena, ali što god ja napravila, nije valjalo. On bi se zbog svake sitnice ljutio i ta ljutnja bi trajala danima. Ništa mi nije bilo jasno. Nikako nisam mogla shvatiti kako se netko može zbog nekih glupih sitnica u takvoj mjeri ljutiti. Osjećala sam se kao da hodam po jajima oko njega, pokušavajući mu oko svega udovoljiti.

Sva moja očekivanja su se raspala odmah na početku

Inače sam nekonfliktna osoba, izbjegavam sukobe tako da pokušavam udovoljavati. Sad znam da je to zapravo ranjeno dijete u meni koje misli da treba zaslužiti ljubav i da se treba svakome svidjeti. I takvu, Bog me je stavio u brak s osobom kojoj je bilo nemoguće udovoljiti. Ja ranjena, u braku s mužem koji je još ranjeniji, koji nije sposoban ljubiti. Očekivala sam blagoslove u braku. Mislila sam s Bogom se sve može. Očekivala sam da ću imati muža koji će me voljeti, koji će biti spreman na žrtvu, s kojim ću se moliti, s kojim ću zajedno donositi odluke, u koga ću imati najveće povjerenje, s kojim ću ići na hodočašća i da će naš brak biti prava slika katoličkog braka. U stvarnosti sva moja očekivanja su se raspala odmah na početku.

I nikako mi nije bilo jasno u čemu je problem. Borila sam se, molila sam se, ali ništa se nije mijenjalo. Kad je izašao poziv da se uključimo u program „Izgradnja obitelji”, odmah sam se javila. Moja je želja bila da moj muž i ja zajedno sudjelujemo. Mislila sam da je to njemu potrebno, a ja ću biti tu da on lakše pristane.

U ovom braku se pokazalo kako sam slaba

Prvi susret nam je opet bio na spomendan Padre Pija, 23. rujna. Molila sam ga da nam pomogne, i mislim da sam se po njegovom zagovoru i uključila u ovaj program. Moj muž naravno nije htio sudjelovati, ali ja sam ostala u programu i više od godinu dana. Shvatila sam da je ovaj program potreban prvo meni – kako bi uz Božju pomoć ojačala i mogla se nositi s teškoćama koje sam imala u braku. Shvatila sam da se prvo ja trebam obratiti. Shvatila sam da Bog prvo treba mene izliječiti od svih rana.

Mislila sam da sam obraćena, ali lako je živjeti vjeru kad je sve oko tebe idealno. Bila sam okružena ljudima koji su u vjeri i nikad nisam imala neke poteškoće u odnosima s ljudima. U ovom braku se pokazalo kako sam slaba. Znala sam da ljubav nije osjećaj nego odluka. U ovom braku sam naučila da je ljubav milost. Kako bi se donijela odluka da ljubiš potrebna je Božja milost.

Došla sam u situaciju da sam u srcu osjećala mržnju, ogorčenost i bila sam jako ljuta, čak i na Boga. Ovaj program mi je pomogao da se suočim s tamnim dijelovima moje duše

Bilo mi je jako teško ljubiti u situaciji kad nisam primala ljubav nego sve suprotno. Došla sam u situaciju da sam u srcu osjećala mržnju, ogorčenost i bila sam jako ljuta, čak i na Boga. Ovaj program mi je pomogao da se suočim s tamnim dijelovima moje duše. Shvatila sam da nije samo moj muž ranjen, nego sam i ja jako ranjena. A Bog me je liječio.

Doći pred Gospodina onakva kakva jesam, slaba i nesavršena, a opet znati da me Bog ljubi i takvu – to je bilo iscjeljujuće

Kroz susrete, razmatranja Božje Riječi i molitvu, osjećala sam kako me Bog liječi, kako me ljubi i kako s Njim mogu sve. Shvatila sam da je moja želja da svakome udovoljim rezultat moje čežnje za ljubavlju i odobravanjem. Mislila sam da trebam biti savršena da bi me Bog ljubio i da bi me drugi ljubili. Doći pred Gospodina onakva kakva jesam, slaba i nesavršena, a opet znati da me Bog ljubi i takvu – to je bilo iscjeljujuće.

Božji način

Razmatranja Božje Riječi su mi pomogla da na situacije ne odgovaram na svjetovni način nego na Božji način. Kroz program sam naučila koliko je važno stati i ne reagirati odmah. Naučila sam koliko je važno stati i razmatrati, osluškivati. Vježbala sam se u promatranju situacije Božjim očima, a ne očima svijeta. Prije programa sam se pitala je li ovaj brak greška, mislila sam da to uopće nije Božja volja. Sad vidim da je ovaj brak za naše spasenje – moje i moga muža.

Moj brak nije idealan. Nije se ništa veliko promijenilo preko noći. Kao što se ni ja nisam promijenila preko noći. Mislim da je proces obraćenja dugotrajni proces, proces koji traje. Ipak primjećujem mala čuda na sebi i na svome mužu

Sigurna sam da su me moje teškoće dovele još bliže Bogu. Čudesno je kako u beznadnim situacijama On sve okreće na dobro. Kad sam u jednoj teškoj situaciji ozbiljno razmišljala da odem od svoga muža Bog mi je progovorio kroz svoju riječ: „Ja ću se boriti za tebe. Ti samo trebaš biti mirna” (Izl, 14,14). I time se sada vodim. Kada dođu trenutci u kojima mi je teško, kad se muž bez razloga ljuti, viče i bjesni – ja ostajem mirna i predajem situaciju Gospodinu. Moj brak nije idealan. Nije se ništa veliko promijenilo preko noći. Kao što se ni ja nisam promijenila preko noći. Mislim da je proces obraćenja dugotrajni proces, proces koji traje. Ipak primjećujem mala čuda na sebi i na svome mužu.

Promjena pitanja

Zahvaljujem Bogu na svakom milosnom trenutku. Primjerice na Staru godinu moj muž je predložio da odemo u Međugorje i na Podbrdo kod Gospe. Tako da smo Gospi zahvalili na svim milostima koje smo po njenom zagovoru primili u prošloj godini te smo iduću godinu posvetili Gospi i njenom zagovoru. Vjerujem da će nas ona i dalje pratiti u svim poteškoćama.

U početku sam se pitala zašto mi se sve ovo događa. Međutim, shvatila sam da je to pogrešno pitanje. Sad sam ga promijenila u pitanje: Gospodine, na što me pozivaš u ovoj situaciji? U srcu sam osjetila da me Bog poziva da se posebno molim za brakove u krizi i za ovaj program Izgradnje obitelji.

Bogu hvala i slava!

Za Book.hr svjedočila polaznica programa Izgradnja obitelji (puni podaci poznati redakciji)

Više o programu „Izgradnja obitelji” pročitajte ovdje.

Sve o snažnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila obnovila mnoge brakove i obitelji pogledajte ovdje.

Najčitanije

Na vrh