Aktualnosti

HUMANITARNA UDRUGA FRA ANTE ANTIĆ

Zasadi svoju dobrotu i pomozi teško oboljelima i njihovim obiteljima Sav prihod od prodaje namijenjen je za iznajmljivanje stana potrebitima koji dolaze u Zagreb radi liječenja, a nemaju smještaj

Foto: Humanitarna udruga fra Ante Antić

Foto: Humanitarna udruga fra Ante Antić

 

Humanitarna udruga fra Ante Antić organizira akciju prodaje sadnica u nedjelju, 10. 3. kod crkve Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Sav prihod od prodaje namijenjen je za iznajmljivanje stana potrebitima koji dolaze u Zagreb radi liječenja, a nemaju smještaj. Cvijeće će se prodavati tijekom cijelog dana, počevši od 7:30 do 20:30, a moći ćete ga kupiti u predvorju crkve (ulaz sa Zvonimirove) i u predvorju kod staklenih vrata (ulaz iz dvorišta).

Tim povodom postavili smo nekoliko pitanja predsjedniku Humanitarne udruge fra Ante Antić, Stjepanu Kelčiću.

Book.hr: Možete li čitateljima malo pobliže prenijeti ideju humanitarne akcije?

„Ideja ove akcije je da nastavimo umnažati svoju dobrotu po primjeru Časnog sluge Božjega fra Ante Antića. Kako je znao reći: ‘Kad vam netko učini dobro, ono se mora nastaviti umnažati da bi bilo još veće dobro.’

 Kad vam netko učini dobro, ono se mora nastaviti umnažati da bi bilo još veće dobro

Udruga zajedno sa župom Majke Božje Lurdske svake godine u župi organizira akciju ‘Zasadi svoju dobrotu’. U akciji se prodaju proljetnice čime se skupljaju donacije u razne svrhe.

2021. prikupljeni novac je uložen za izgradnju kuće sedmeročlane obitelji Somborac na Banovini čiji je dom uništen u potresu.

2022. godine novac se prikupljao za popločenje poda u župnoj crkvi čija je obnova i dalje u tijeku.

2023. godine novac se prikupljao za stradale u potresu u gradu Aleppu u Siriji.

2024. kupnjom sadnica cvijeća pomažete Udruzi da teško oboljelim osobama i njihovim obiteljima omogući smještaj za vrijeme liječenja”, rekao je.

Book.hr: Na koji način čitatelji dodatno mogu pomoći radu Vaše udruge?

„Čitatelji i svi zainteresirani mogu se pridružiti našoj mreži prijatelja Časnog sluge Božjega fra Ante Antića i doprinijeti radu Udruge svojim volontiranjem, te uplatom dobrovoljnih priloga na račun Udruge. Rad Udruge možete pratiti na našoj Facebook i web-stranici.”

Humanitarna udruga fra Ante Antić

U svom višegodišnjem boravku u Zagrebu (1946.-1956.) časni sluga Božji fra Ante Antić ostavio je velik i neizbrisiv trag ne samo na području duhovnosti već i na karitativnom polju, navodi se na stranicama Udruge. Po providnosti Božjoj svima koji su od njega tražili pomoć on bi pomogao. U svrhu još većeg i zauzetijeg rada da se časni sluga što prije proglasi blaženim i svetim te nadahnuti njegovom karizmom, braća samostana Majke Božje Lurdske zamolila su Upravu provincije Presvetog Otkupitelja da im dopusti osnivanje Humanitarne udruge „Fra Ante Antić“.

Nakon dopuštenja Uprave provincije, slijedeći zakonsku proceduru, pristupilo se osnivanju Udruge. U Udruzi su angažirani vjernici i štovatelji fra Ante Antića, koji uz Vicepostulaturu o. Antića, doprinose promicanju njegova glasa svetosti. Naglasak rada Udruge prvenstvo je na molitvi za proglašenje o. Antića blaženim i svetim, kao i na širenju glasa svetosti Časnog sluge i upoznavanju njegova života i svetosti te njegov karitativni rad.

Fra Ante Antić

Fra Ante Antić rodio se 16. travnja 1893. u Prvić-Šepurini na otočiću Prviću kod Šibenika od oca Tome i majke Tade r. Vlahov koji su rodili desetoro djece, a Ante im bijaše šesto dijete po redu, stoji na stranicama Župe Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Umro je 4. ožujka 1965. godine u 12:40 sati u samostanu Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Tijelo fra Ante Antića preneseno je s Mirogoja u kriptu Majke Božje Lurdske 15. prosinca 1970. godine. Uronjen u Boga, bio je bliz ljudima i njihovim potrebama i problemima.

Već kao sjemeništarac, a potom kao klerik i svećenik, fra Ante se isticao izvanredno kreposnim životom, osobito čistoćom i dobrotom srca, poniznošću, jednostavnošću, ljubavlju prema Kristu i Blaženoj Djevici Mariji, vjernošću Crkvi, svome franjevačkom redu i provinciji. Istodobno, uronjen u Boga, bio je bliz ljudima i njihovim potrebama i problemima.

Zbog svega toga već za njegova života nastao je glas o njegovoj svetosti. Taj glas nastavio se širiti i poslije smrti. Mnogi se preporučuju njegovu zagovoru kod Boga ili mu zahvaljuju za primljene milosti. To je bio dostatan razlog da se godine 1984. pokrene postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Tim je činom o. Antić dobio naslov sluga Božji.

Molitva za proglašenje blaženim fra Ante Antića i za milost po njegovu zagovoru

Bože, Oče naš, izvore svakoga dobra! Sin nas je Tvoj poučio da budemo savršeni i milosrdni po uzoru na Tvoju dobrotu. U Duhu Svetom, Ti si slugu svoga oca Antu Antića uzdigao do savršenog vršenja Tvoje svete volje. Proslavi, Gospodine, Slugu svoga i na ovoj zemlji čašću svetaca, a meni po njegovu zagovoru udijeli milost za koju Te sada posebno molim …

Nadasve mi daruj svoje svjetlo i milost da poput oca Antića sve činim i trpim iz ljubavi prema Tebi koji si sa svojim Sinom i Duhom Svetim izvor svakoga dobra i smirenja svih srdaca. Amen!

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu… (tri puta)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh