Osobni razvoj

PRIJE NEGO KAŽEŠ DA

Preduvjet za stupanje u brak Ovo se posebno odnosi na Božji plan za brak, ali isto tako pokriva i sva ostala područja kršćanskog života…

DEREK PRINCE Preduvjet za stupanje u brak

Foto: Eugenio Marongiu, Shutterstock

 

Preduvjet za stupanje u brak

U prvom poglavlju ukratko sam opisao osnovne biblijske principe koji su preduvjet za stupanje u brak, a u slijedeća dva poglavlja pokazao sam kako je moje osobno u braku – prvo s Lydijom, a onda i sa Ruth – bilo u savršenom skladu sa tim biblijskim principima i Božjim modelom braka. S obzirom da je razumijevanje ovih principa temelj za sve što slijedi, bilo bi korisno na ovom mjestu ponovno ih pojasniti što detaljnije:

  • Bog je taj koji je inicirao brak na početku ljudske povijesti. Čovjek nije imao udjela u planiranju. Bez Božjeg nadnaravnog otkrivenja, čovjek ne može razumjeti brak, a još manje ga učiniti svojim iskustvom.
  • Odluka o tome da čovjek treba ući u brak proizašla je od Boga, a ne čovjeka.
  • Bog je znao vrstu pomoćnika koja je trebala čovjeku. Čovjek toga uopće nije bio svjestan.
  • Bog je pripremio ženu čovjeku.
  • Bog je doveo ženu čovjeku. Čovjek nije trebao ići u potragu za njom.
  • Bog je odredio narav njihovog života zajedno. Konačna svrha tog života bilo je intimno zajedništvo ili sjedinjenje dviju osoba.
  • Isus je podržao Božji originalni plan za brak kao nešto obavezujuće za sve one koji će postati Njegovi učenici. Ta je obaveza još i danas na snazi.

Visoki standard

Ovaj standard kojeg je Bog postavio za brak je visok, ali ne i nedostižan. Postoje kršćani po čitavom svijetu, raznih rada i odgoja, koji mogu posvjedočiti da Božji plan funkcionira. Svaki kršćanin koji je spreman ispuniti uvjete, može iskusiti posljedice tih uvjeta u svom životu. Stoga, koji su to uvjeti?

Jedan je uvjet osobito značajan i stoji kao ulaz na početku života kojeg je Bog pripremio za svoj narod. Svi koji žele ući u Božji plan za svoje živote, moraju proći kroz ta vrata. Ovo se posebno odnosi na Božji plan za brak, ali isto tako pokriva i sva ostala područja kršćanskog života.

U Poslanici Rimljanima 12:1, apostol nas Pavao dovodi licem u lice s tim vratima:

„Zaklinjem vas, braćo, milosrđem Božjim da prinesete sebe kao žrtvu živu, svetu i ugodnu Bogu – kao svoje duhovno bogoštovlje!“

Nema razlike po pitanju potpunosti predanja i žrtve. U Novom zavjetu, kao i u Starom, Bog zahtjeva potpuno o bezrezervno predanje

U prethodnih jedanaest poglavlja ove Poslanice, Pavao je objašnjavao bezgraničnu Božju milost prema ljudskom rodu i Njegovu raskošnu ponudu svim ljudima: ljudski život ispunjen svrhom, kako Židovima, tako i svim drugim narodima pod nebom, kroz dragovoljnu žrtvu Gospodina Isusa Krista – smrt na križu. Ovdje Pavao počinje govoriti o odgovoru kojeg Bog traži od svakog od nas. Taj naš odaziv na Božju ponudu je sasvim jednostavan i praktičan: Prinesi sebe kao živu žrtvu Bogu.

To je žrtva koju Bog traži od nas, kako bi njegov plan mogao uspjeti. No, zašto Pavao naglašava da se radi o živoj žrtvi?! Upravo zato što želi naglasiti kontrast sa žrtvama Starog zavjeta, koje su prvo bile ubijene i tek tada položene na oltar. U Novom zavjetu Bog očekuje od svakog vjernika da prinese svoje tijelo jednako potpuno na njegov oltar – no ovaj puta to je tijelo živo, tijelo koje je aktivno i posvećeno za službu Bogu. Nema razlike po pitanju potpunosti predanja i žrtve. U Novom zavjetu, kao i u Starom, Bog zahtjeva potpuno o bezrezervno predanje.

Ovo ima posebnu važnost za one koji se pripremaju za vjenčanje, jer…

Prinijeti svoje tijelo Bogu na ovaj način znači da više ne zadržavate pravo vlasništva i kontrole nad njim. Više ne odlučujete gdje će vaše tijelo ići, što će obući, pojesti ili koju vrstu posla će ono obavljati. Sve to sada odlučuje Onaj kome ste prepustili potpunu i konačnu kontrolu. Obzirom da je On vaš Stvoritelj, On zna bolje od vas samih što može ostvariti u vašem tijelu i kroz vaše tijelo, kada mu je potpuno predano.

Prvi rezultat ovog predanja jest to da vaše tijelo postaje sveto. U Evanđelju po Mateju 23:19 Isus podsjeća Farizeje da oltar posvećuje žrtvu koja se na njemu prinosi, a ne obratno. To se odnosi i na tvoje tijelo, posvećeno, postaje sveto, odvojeno za Boga.

Ovo ima posebnu važnost za one koji se pripremaju za vjenčanje, jer brak je sjedinjenje u kojem dva tijela postaju jedno. Od samog početka Bog je izjavio: „…i njih dvoje će postati jedno tijelo!“ Kolika je neprocjenjiva privilegija u to zajedništvo donijeti tijelo koje je sveto, potpuno predano Bogu i odvojeno za Njega!

Iz knjige „Prije nego kažeš DA“ autora Dereka Princea.

Druge naslove navedenog autora možete nabaviti putem web-shopa naše Biblioteke Figulus.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh