Ljubav i poštovanje

5 MINUTA ZA BRAK I OBITELJ

Moram prihvaćati grijeh supružnika, tj. njegove/njezine grešne postupke i reći da su OK, jer u protivnom ne poštujem tebe, Kriste? Ne razumijem!

RAZMATRANJE I MOLITVA

Gospodine, ti nas toliko voliš, dao si sve za nas, postao si čovjekom da bi nas iscijelio, da bi nas spasio od naših grijeha, koji nas razaraju, da bi nas iscijelio od rana (Iz 53). Prihvaćaš nas takve kakvi jesmo, ne osuđuješ nas, ali pozivaš nas da „peremo noge jedni drugima“, kao što si ih ti oprao učenicima na Posljednjoj večeri. Pitam se, želim li ja to uistinu činiti svome supružniku? Pitam se, zaslužuje li to moj supružnik? Koliko toga čini krivo, odnosno ne čini ono što bi trebao/trebala – ne trudi se, ne sluša, radi po svome. Neki njegovi/njezini postupci mi nikako nisu jasni, zašto ih radi. Koliko me ranjava, koliko griješi, pa zar da to onda poštujem, ljubim, cijenim? Kažeš mi da iza moga supružnika stojiš ti, da sve što činim njemu/njoj ustvari činim tebi. Da sve što ne činim njemu/njoj, a trebao/trebala bih, ne činim tebi.

Isuse, pošalji Duha Istine da rasvijetli moje srce. Želim ljubiti i poštovati supruga/suprugu takvog/takvu kakav/kakva jest

Zašto, kako, ne razumijem? Pa zar ja moram prihvaćati grijeh, krive postupke? Ne razumijem! Toliko rana, ponekad toliko neshvaćanja. Koliko samo govorim što on/ona treba promijeniti, iako ponekad više niti ne vjerujem da je to sve moguće, pa zašutim, povlačim se. Ma baš se ponekad osjećam jadno, teško i sad još moram prihvaćati grijeh supružnika, tj. njegove/njezine grešne postupke i reći da su OK, jer u protivnom ne poštujem tebe, Kriste? Ne razumijem! Gospodine, zar si ti takav, želiš patnju? Imam li ja prava, što je brak, što želiš za mene? Za nas?! Ne razumijem! Zar si sve to prošao, umro za nas, a ispada da ja nešto očito ne vidim?!

Zapitaj se sada, ako je Isus došao prije svega da uništi grijeh, posljedicu grijeha, koji često nastaje kroz naše rane i krive odluke, je li moguće da Isus želi da prihvatimo grijeh, grešne postupke i je li on zadovoljan, sretan kad ja griješim? Ne, nikako! On odvaja mene, Božje ljubljeno dijete, od grijeha. Grijeh je zlo, a grijeh uništava, grijeh razara, kako mene, tako i supružnika, i jedino ga Isus može uništiti, napose kroz ispovijed, ali Isus poziva mene da uzmem svoj križ svaki dan i da ga slijedim u tome da ne gledam supruga/suprugu kroz grešne radnje i krive postupke, nego kao ljubljeno dijete Božje koje treba pomoć i moju pomoć, zagovor. Jer to trebam i ja i tako mene gleda Krist.

Snagom sakramenta braka neka se slome sve prepreke između mene i supruge/supruga

Ali pitanje je, želim li ja to, želim li „oprati noge“ suprugu/supruzi, iako znam da je grešan/grešna? Pitaj se! Zastani! Isus je oprao noge Judi. Oprao je i Petru. A znao je da će ga izdati. Možda kažem: „Ne mogu ja to“; možda i ne želim. Da, ne možeš sam/sama, to je jasno, trebaš sam/sama prvo doći k njemu da ti dâ ljubav kojom on ljubi tebe i supružnika. Bez toga ne možeš. Ali želim li ja to, želim li uopće doći Isusu, želim li slijediti Krista i biti poslušan/poslušna Njegovim riječima? Ako ne želim, gdje je moje srce? Zar Isus mene ne odvaja od grijeha, zar mi ne oprašta i daje mi uvijek iznova novu priliku? A što je sa mnom? Osuđujem li ja supruga/suprugu, dok ne vidim svoje srce i što Isus čini za mene? Ne, neću opravdavati grijeh, ničiji i ne trebam, ali osuđujem li i odbacujem li osobu s kojom sam u sakramentu braka, iako sam obećao/obećala drugačije?. A možda se i pitam, pa zar ne vrijedi isto i za nju/njega? Ako se to stalno pitam, to je pokazatelj da moje srce nije u Istini, koja oslobađa i koju Krist daje.

Isuse, pošalji Duha Istine da rasvijetli moje srce. Želim ljubiti i poštovati supruga/suprugu takvog/takvu kakav/kakva jest. To bez tebe ne mogu, zato ti ponizno i iskreno kažem, vapim: »Dođi, dođi i „operi mi noge“, ispuni me ljubavlju i uvedi me u slobodu, ispuni me snagom, hrabrošću, vjerom, odvažnošću«. Kao Toma, želim ti sada reći: Gospodin moj i Bog moj! Snagom sakramenta braka neka se slome sve prepreke između mene i supruge/supruga. Odlučujem se ponovno za brak, odlučujem se za poslušnost, odlučujem se za borbu, za supruga/suprugu, obitelj i Život Vječni. Vodi me, vodi nas, Isuse, i ispuni naš dom svojim mirom i slobodom. Slava ti. Promijeni me, iscijeli me i daj da (p)ostanem sveti supružnik, ne gledajući što za mene može ili treba učiniti moj suprug / moja supruga. Ja želim i ja se predajem prvi/prva, želim tvog Duha ovog trena, dođi u sili i vodi me! Hvala ti! Prihvaćam, Isuse, prihvaćam! Vodi me, Duše Sveti!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Poniznost je priznati da sam slab/slaba, da trebam pomoć, da ne mogu ljubiti i poštovati bez Isusa, a oholost je smatrati da ja to ne mogu i ostati na tome. Dapače, time odbijam i Božje Milosrđe. Isuse, želim ti danas cijeli dan dopuštati da me ispuniš svojom ljubavlju i snagom, mudrošću. Želim te moliti da mogu ljubiti kao TI, da mogu svoga supruga / svoju suprugu gledati kao TI, da mogu njega/nju – kao dijete Božje u kojem si također TI – odvojiti od grijeha koji on/ona čini. Želim biti Kristolik/a. Zar nije upravo to smisao i poziv vjere i braka? Bože, pokazuješ mi gdje je moje srce baš po mojem ponašanju i odlukama prema supružniku. A mene ćeš, kada jednom stanem pred tebe, pitati što sam ja učinio/učinila.  Što ću ti reći? A sve si mi dao, dao si mi cijelog sebe!

Zazivaj danas i uvijek Isusovu ljubav! Živi s Isusom svoj brak.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh