Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, nedjelja 21. travnja: Vidjet ćemo Boga kao što jest Oče, kad izgovorim Tvoje Ime i posvijestim si da sam tvoje dijete, osjećam da sam vrijedan, da sam dragocjen, da sam ti važan, osjećam da tu pripadam oduvijek

ČITANJA

Dj 4,8-12; Ps 118,1.8-9.21-23.26.28.29; 1Iv 3,1-2; Iv 10,11-18

IV. vazmeni tjedan, nedjelja,  21. 4. 2024., ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA. Nedjelja Dobrog pastira

▪ Četvrta vazmena nedjelja, zvana »Nedjelja dobrog pastira«, slavi se kao Dan svećeničkih i redovničkih zvanja. Preporuča se to istaknuti u homiliji i u zazivima sveopće molitve.

IMENDANI

Anzelmo, Konrad

Prvo čitanje

Dj 4, 8-12

Nema ni u kome drugom spasenja.

Čitanje Djela apostolskih

U one dane: Reče Petar pun Duha Svetoga: »Glavari narodni i starješine! Zar mi danas odgovaramo zbog dobra djela učinjena bolesnu čovjeku? Po kome je ovaj spašen? Neka bude znano svima vama i svemu narodu Izraelovu: po imenu Isusa Krista Nazarećanina, kojega ste vi raspeli, a kojega Bog uskrisi od mrtvih! Po njemu ovaj stoji pred vama zdrav!

On je onaj kamen koji vi graditelji odbaciste,
ali koji postade kamen zaglavni.

I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 118, 1.8-9.21-23.26.28-29

Pripjev: Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni.

Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar,
jer je vječna ljubav njegova!
Bolje se Gospodinu uteći
nego se uzdat u čovjeka.
Bolje se Gospodinu uteći
nego se uzdat u mogućnike.

Zahvalit ću ti što si me uslišio
i moj postao spasitelj.
Kamen koji odbaciše graditelji
postade kamen zaglavni.
Gospodnje je to djelo:
kakvo čudo u očima našim!

Blagoslovljen koji dolazi u imenu Gospodnjem!
Blagoslivljamo vas iz doma Gospodnjega!
Ti si Bog moj – tebi zahvaljujem:
Bože moj, tebe ja uzvisujem.
Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar,
jer je vječna ljubav njegova!

Drugo čitanje

1Iv 3, 1-2

Vidjet ćemo Boga kao što jest.

Čitanje Prve poslanice svetoga Ivana apostola

Ljubljeni: Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo, i jesmo. A svijet nas ne poznaje zato što ne poznaje njega. Ljubljeni, sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični, jer vidjet ćemo ga kao što jest.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje

Iv 10, 11-18

Pastir dobri život svoj polaže za ovce.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus:
»Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.«

Riječ Gospodnja.

Komentar


„Ljubljeni: Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo, i jesmo.”


Svi smo mi krštenici po sakramentu krštenja postali djeca Božja; to je Božji dar nama, ničim ga nismo mogli zaslužiti. I sve je to u redu, sve dok se to sinovstvo ne treba prenijeti u praksu. Jesmo li ikada u svome vjerničkom životu zastali i, u trenucima kad nas nitko ne vidi, iskreno se preispitali? Jesmo li, u trenucima kad ne moramo glumiti super-vjernike, sami sebe zapitali osjećamo li se mi doista djecom Božjom, prilazimo li Bogu kao njegova djeca, ponašamo li se u praksi kao djeca, doživljavamo li Boga Oca zaista kao Oca? Jesmo li emocionalno vezani za Njega? Imamo li s Njim odnos poštovanja i ljubavi? Prilazimo li mu s povjerenjem, u Njegovu ljubav, zaštitu, brigu? Doživljavamo li ga kao onoga koji nam je dao život i sve što imamo?
Postoje li u našem vjerničkom životu važnija pitanja od ovih, na koja trebamo odgovoriti? Postoji li veći izvor sreće i zadovoljstva od odgovora na pitanje: „Kakav imam odnos i stav prema Ocu, koji mi je dao sve?”?

Molitva


Oče, kad izgovorim Tvoje Ime i posvijestim si da sam tvoje dijete, osjećam da sam vrijedan, da sam dragocjen, da sam ti važan, osjećam da tu pripadam oduvijek. Oče, hvala ti što si me primio kao sina – ne više kao roba, ne više kao slugu, ne više kao grešnika. Hvala ti što si mi dao dostojanstvo sina. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić;

Za Book.hr priredila A. P.

Foto: lumerb; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh