Duhovnost

ČUTI BOGA U SNOVIMA

Bog mi je u snu pokazao da nas želi silno blagosloviti! Bog nas iz sveg srca želi blagosloviti. Poznato nam je to biblijsko obećanje i znamo ga napamet. Zašto onda toliko puno molimo za ono što nam je Bog već obećao i tražimo ga ono za što nam je već rekao da će nam dati?

Bog mi je u snu pokazao da nas želi silno blagosloviti!

Foto: Shutterstock

 

To je odlično!

U Lk 12, 32 Isus otkriva Očevu ljubav govoreći nam što Bog želi da činimo i što ga usrećuje. Isus kaže: „Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam kraljevstvo.“

Grčka riječ u izvorniku za „svidjelo se“ glasi eudokeo, što znači spremno, rado, odlučno, sa zadovoljstvom, s užitkom… To je odlično!

Bog nas iz sveg srca želi blagosloviti. Poznato nam je to biblijsko obećanje i znamo ga napamet. Zašto onda toliko puno molimo za ono što nam je Bog već obećao i tražimo ga ono za što nam je već rekao da će nam dati?

Možda zato jer još nismo spoznali tu istinu u dubini svojeg srca i duha. No možemo ju razumjeti u svojem srcu (Iz 6, 10). Sljedeća će nam priča ilustrirati kako se Bog koristi snovima da bi nam dao otkrivenje i razumijevanje u srcu.

KONTEKST: Nakon molitvenog susreta na kojem smo posebno molili za ozdravljenje, bila sam veoma tužna jer su neke molitve izrazile vjeru da Bog može ozdraviti, ali i sumnju želi li on to i hoće li zbilja i učiniti, čak i ako ga molimo.

U takvim trenutcima nastupaju snovi. Snovi nam omogućuju osjetiti Božje srce, tako da se možemo potpuno uvjeriti i biti posve sigurni i vjerovati u ljubav koju on ima za nas (usp. 1 Iv 4, 16). Voljela bih da sam mogla posvjedočiti o tom snu na molitvenom susretu.

SAN: Bila sam s nećakinjama i nećakom na dalekom mjestu i htjela sam im kupiti suvenir za sjećanje na naš zajednički izlet. Predlagala sam im ovo i ono, različite skupe darove, ali ništa ih od toga nije zanimalo. Oni su htjeli magnete u boji i slične trice. Dobila sam i ružičast plastični mač, jer sam ga, čini se, već platila. „Dobro, uzet ću ga onda! Znam da će se djevojčicama svidjeti i mogu im dati i njega.“

TEMA: nastojanje da blagoslovim svoje nećake i dam im dobre darove

OSJEĆAJ: Iskrena želja da izrazim svoju ljubav po tim darovima. Na neki sam način bila sebična – htjela sam da imaju nešto posebno i vrijedno što će ih podsjećati na vrijeme koje smo zajedno proveli. Žarko sam željela dati im nešto predivno, što će ih uvijek podsjećati na to koliko ih volim.

TUMAČENJE: U snu sam je predstavljala Boga, a moji su nećaci bili Božja djeca, u koju i sama spadam. Često od Boga tražimo male stvari (poput magneta za hladnjak), ne uviđajući da nam naš Nebeski Otac želi dati obilje darova, kakve ne možemo ni zamisliti (usp. Ef 3, 20).

Što nam onda Bog daje? Kraljevstvo! A što je u njegovu kraljevstvu? Sve što nam je potrebno…

U snu smo na daleku putovanju, što je slika našeg vremena koje provodimo u molitvi, prebivajući u Duhu Svetome. Bog nam želi dati nešto što ćemo ponijeti sa sobom i što će nas uvijek podsjećati na vrijeme koje smo zajedno proveli i na goruću ljubav koju ima za nas (usp. 1 Iv 3, 1).

Što nam onda Bog daje? Kraljevstvo! A što je u njegovu kraljevstvu? Sve što nam je potrebno (usp. 2 Pt 1, 3). To može biti tjelesno ozdravljenje, dar mudrosti u određenoj situaciji, sklonost prema duhovnosti, obnova odnosa ili bilo koji drugi blagoslov. Svaki dobri dar dolazi s neba i ne moramo siliti Boga da nam ga da (usp. Jak 1, 17). Baš kao u mojem snu – naš dar je već plaćen! Sve što trebamo, već je plaćeno Isusovom smrću na križu.

U svojem sam snu htjela dati nećacima nešto posebno, iako oni za to nisu uopće marili. Tražila sam što bi im se svidjelo. Htjela sam ih voditi u kupovinu i kupiti im ono što sam namislila. To je ono što Bog čini za nas.

To je ono što on želi za nas od samog početka. I to sam i ja osjetila u svojem snu

Glavna poruka u snu bila je osjećaj. On nam po svojoj volji daje kraljevstvo. To ga veoma veseli. To je ono što on želi za nas od samog početka. I to sam i ja osjetila u svojem snu: Božje srce. Veliku želju da dijeli ljubav po davanju. „Uistinu, Bog je toliko ljubio svijet da je dao…“ (Iv 3, 16)

U snu sam pitala: „Želite li ovo? Želite li ono? Što da vam kupim? Što da vam dam?“ Htjela sam to zbog sebe. I nećake bi to razveselilo, bez daljnjega, ali i mene bi veoma veselio, možda i više nego njih. „Blagoslovljenije je davati nego primati“ (Dj 20, 35), i upravo sam to osjetila.

Snovi vode naše srce onamo gdje mu je mjesto, do pravih osjećaja, do pravih emocija – Božjih emocija. Oni nas uvide u ta duhovna otajstva i omogućuju nam kratak uvid u istinu, u sliku duha. Daju nam da osjetimo Boje srce po noći, tako da možemo živjeti u njemu i od njega tijekom dana.

Iz knjige „Čuti Boga u snovima“ autorâ Marka Virklera i Charity Virkler Kayembe. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh