Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, utorak 7. svibnja: Ako ne odem, Branitelj neće doći k vama Gospodine, oprosti mi svaki trenutak u kojem sam, zbog puno manjih životnih nevolja, bio razočaran, deprimiran, žalostan, kad sam samo gledao u svoje probleme. Želim te slaviti kad se nađem u životnim progonima kao Pavao i Sila, jer slavljenje tebe lomi okove! Amen

Gospodine, tvoja me desnica spašava!

Ps 138, 1-3. 7c-8

VI. vazmeni tjedan, utorak, 7. 5. 2024., svagdan

IMENDANI

Dujam, Duje, Flavije, Gizela

ČITANJA:

Dj 16, 22-34; Ps 138, 1-3. 7c-8; Iv 16, 5-11

Prvo čitanje

Dj 16, 22-34

Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se — ti i dom tvoj!

Čitanje Djela apostolskih

U one dane: Svjetina Filipljana nahrupi na Pavla i Silu, a pretori trgoše s njih odijelo i zapovjediše da se išibaju. Pošto ih izudaraše, bace ih u tamnicu i zapovjede tamničaru da ih pomno čuva. Primivši takvu zapovijed, uze ih on i baci u nutarnju tamnicu, a noge im stavi u klade.

Oko ponoći su Pavao i Sila molili pjevajući hvala Bogu, a uznici ih slušali.

Odjednom nasta potres velik te se poljuljaše temelji zatvora, umah se otvoriše sva vrata i svima spadoše okovi. Tamničar se prenu oda sna pa kad ugleda tamničarska vrata otvorena, trgnu mač i samo što se ne ubi misleći da su uznici pobjegli. Ali Pavao povika iza glasa: »Ne čini sebi nikakva zla! Svi smo ovdje!«

Onaj nato zaiska svjetlo, uleti i dršćući baci se pred Pavla i Silu; izvede ih i upita: »Gospodo, što mi je činiti da se spasim?« Oni će mu: »Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se — ti i dom tvoj!« Onda navijestiše riječ Gospodnju njemu i svima u domu njegovu.

Te iste noćne ure uze ih, opra im rane pa se odmah krsti — on i svi njegovi. Onda ih uvede u dom, prostre stol te se zajedno sa svim domom obradova što je povjerovao Bogu.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 138, 1-3. 7c-8

Pripjev: Gospodine, tvoja me desnica spašava!

Zahvaljujem ti, Gospodine, iz svega srca,
jer si čuo riječi mojih usta.
Pred licem anđela pjevam tebi,
bacam se nice prema svetom Hramu tvojemu.

Zahvaljujem imenu tvojem
za tvoju dobrotu i vjernost,
jer si nada sve uzveličao
obećanje svoje.
Kad sam te zazvao, uslišio si me,
dušu si moju pokrijepio.

Gospodine, tvoja me desnica spašava.
Gospodin će dovršiti što započe za me!
Gospodine, vječna je ljubav tvoja:
djelo ruku svojih ne zapusti!

Evanđelje

Iv 16, 5-11

Ako ne odem, Branitelj neće doći k vama.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Sada odlazim k onome koji me posla
i nitko me od vas ne pita: ‘Kamo ideš?’
Naprotiv, žalošću se ispunilo vaše srce
što vam ovo kazah.
No kažem vam istinu:
bolje je za vas da ja odem;
jer ako ne odem,
Branitelj neće doći k vama;
ako pak odem,
poslat ću ga k vama.
A kad on dođe,
pokazat će svijetu
što je grijeh,
što li pravednost,
a što osuda:
grijeh je
što ne vjeruju u mene;
pravednost —
što odlazim k Ocu
i više me ne vidite;
a osuda —
što je knez ovoga svijeta osuđen.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Oko ponoći su Pavao i Sila molili pjevajući hvala Bogu, a uznici ih slušali. Odjednom nasta potres velik te se poljuljaše temelji zatvora, umah se otvoriše sva vrata i svima spadoše okovi.”

Možemo li zamisliti Pavla i Silu kako krvavi, iznakaženi, puni modrica i udaraca, svezani u okovima leže u tamnici? Kakva ih je budućnost mogla čekati? Jesu li uopće imali nade za spasenje vlastitih života? Nisu znali koliko će ostati u zatvoru; mogli bismo reći da se nikakvo svjetlo nije naziralo pred njihovom budućnosti! Sila nije optužio Pavla: „Zašto si baš sad počeo izgoniti zle duhove?” Nisu se optuživali međusobno. Kako bismo mi reagirali na njihovu mjestu? Mi se često smatramo velikim vjernicima, pravovaljanim katolicima, ali kad nas snađe mala muka, kad nešto pođe po zlu u našem životu, ili u životu naše obitelji, tad se mnogi od nas teško razočaraju u Boga. Tko bi se od nas mogao u ovakvoj situaciji ponašati kao Pavao i Sila? Tko bi od nas mogao slaviti Boga? Bog je ovdje pokazao svu svoju moć: kad ga slavimo, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo, On može u slavljenju polomiti sve naše okove, ako se samo izdignemo iz svoje situacije i slavimo Boga. Bog nam je tu pokazao kolika je moć slavljenja Njegova Imena.

Molitva

Gospodine, oprosti mi svaki trenutak u kojem sam, zbog puno manjih životnih nevolja, bio razočaran, deprimiran, žalostan, kad sam samo gledao u svoje probleme. Želim te slaviti kad se nađem u životnim progonima kao Pavao i Sila, jer slavljenje tebe lomi okove! Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: lumerb; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh