Roditelji i djeca

IZ KNJIGE „KAKO PRAVI MUŠKARCI ODGAJAJU SVOJE KĆERI“

Znakovi upozorenja da su vam djeca ovisna o društvenim mrežama Količina vremena koju vaša kći provede na telefonu, u kombinaciji s onime što smatra „potrebom“ za društvenim medijima, može biti dobar pokazatelj imate li razloga za zabrinutost

Znakovi upozorenja koji ukazuju na moguću ovisnost o društvenim mrežama

Foto: Pixabay

 

To što se vaša kći služi društvenim mrežama ne znači da je o njima ovisna. Važno je da obratite pažnju na znakove upozorenja koji ukazuju na moguću ovisnost, no samo zato što ponekad voli pogledati što su njezini prijatelji radili ili gdje su bili ne mora značiti da ima problem.

Količina vremena koju vaša kći provede na telefonu, u kombinaciji s onime što smatra „potrebom“ za društvenim medijima, može biti dobar pokazatelj imate li razloga za zabrinutost. Navest ću još nekoliko znakova upozorenja koji ukazuju na moguću ovisnost o društvenim mrežama.

  1. Neprestano provjeravanje notifikacija, slanje fotografija, igranje igrica ili objavljivanje statusa. Ako je vaša kći pored vas, a čini vam se duhom odsutna i ne prestaje gledati i provjeravati nešto na mobitelu do mjere da to već čini automatizirano, to može biti znak ovisnosti.

  2. Potpuna nezainteresiranost za stvarne probleme i interakciju s ljudima uživo. Nedostatak socijalnih vještina i stvarne komunikacije, danas kod mladih nije rijetkost. Iako je ljudima prijeko potrebna, interakcija licem u lice postala im je manja važna. Prekomjerno korištenje društvenih mreža i izloženost njihovu utjecaju može rezultirati klonulošću i nezainteresiranošću za stvarni život.

  3. Opsjednutost videima i „memeovima“. Ako vaša kći neprestano spominje „memeove“ koje je vidjela na internetu, očekujući da će svima biti poznato o čemu govori, može vam biti jasno da previše vremena provodi proučavajući takve sadržaje. U njezinu je malome svijetu nevjerojatno da netko ne prati što se događa na društvenim mrežama i da ne poznaje sadržaje videa i „memeova“ koji su u trendu.

  4. Nagli prestanak bavljenja sportom, plesom ili nekom drugom tjelesnom aktivnošću. Ako se je vaša kći odjednom naglo prestala baviti sportom ili njemu srodnom aktivnošću, a da vam prije toga nikada nije spomenula da za to postoji neki razlog, postoji mogućnost da si je tako željela osloboditi više vremena kako bi bila u online komunikaciji sa svojim prijateljima, a to je opravdani razlog za zabrinutost.

  5. Učestalo objavljivanje novih slika i statusa na profilima društvenih mreža. Povremeno objavljivanje neke slike ili statusa ne ukazuje na problem. Međutim, ako vidite da se vaša kći vrlo često fotografira, da napravi više stotina fotografija kako bi odabrala onu savršenu za objavu, koju nakon kratkog vremena ukloni jer nije skupila dovoljno „lajkova“, onda trebate s njome ozbiljno razgovarati.

Zapamtite: treba naći dobru mjeru u korištenju društvenih mreža. Uostalom, tako je i u svemu ostalome što zanima vašu kćer. Intervenirati trebate čim primijetite da je nečemu preizložena ili nečime opterećena.

Iz knjige „Kako pravi muškarci odgajaju svoje kćeri“ autora Alana Migliorata! Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Knjigu možete kupiti ovdje. Više o knjizi saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh