Svijet

POVIJESNA ODLUKA

Vrhovni sud SAD-a srušio ustavnu zaštitu pobačaja! Zakoni koji se odnose na pobačaj sada će biti vraćeni državama na odlučivanje

Foto: Unsplash, Maria Oswalt

 

Najviše zakonodavno tijelo u SAD-u poništilo je presudu Roe protiv Wadea, kojom je 1973. godine zajamčena ustavna zaštita pobačaja u SAD-u. Za ovaj tektonski obrat, kada je u pitanju zaštita nerođenog života u SAD-u, zaslužna je južna američka savezna država Mississippi koja je pokrenula osporavanje odluke Roe protiv Wadea na Vrhovnom sudu, javlja Narod.hr.

Vrhovni sud stao je na stranu države Mississippi i poništio presudu Roe protiv Wadea.

Današnjom presudom u slučaju Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, najviša američka sudska instancija vratila je pitanje reguliranja pobačaja na razinu saveznih država.

„Pobačaj je temeljno moralno pitanje. Ustav ne zabranjuje građanima svake savezne države da reguliraju ili zabrane pobačaj. Roe i Casey prisvojili su taj autoritet”, stoji u odluci. „Sada odbacujemo te odluke i vraćamo autoritet narodu i njihovim izabranim predstavnicima.”

Odluku su podržali vrhovni suci Samuel A. Alito, Clarence Thomas, Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh i Amy Coney Barrett. Predsjednik suda John Roberts dao je izdvojeno mišljenje suglasno s presudom. Troje sudaca, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan glasovali su protiv.

Podsjećamo, troje sudaca koji su glasovali za ovu povijesnu presudu (Gorscuh, Kavanaugh i Coney Barrett) imenovao je bivši američki predsjednik Donald Trump.

„Odluka je bila u koliziji s Ustavom od prvog dana”

Zaključak većine napisao je sudac Samuel Alito.

Alito je istaknuo da je slučaj Roe bio “katastrofalno u krivu” i “u koliziji s Ustavom od dana odluke”.

„Slučaj Roe je katastrofalno pogrešan od samog početka”, napisao je sudac Samuel Alito. „Argumentacija je bila iznimno slaba, a odluka je imala štetne posljedice. Daleko od nacionalnog rješavanja pitanja pobačaja, Roe i Casey rasplamsali su raspravu i samo produbili podjele.”

Zakoni koji se odnose na pobačaj sada će biti vraćeni državama na odlučivanje.

Sudac Alito dodao je da je u slučaju Roe sud „uzurpirao ovlasti rješavanja pitanja od duboke moralne i društvene važnosti koje Ustav nedvosmisleno ostavlja građanima”.

„Vrijeme je da se poštuje Ustav i pitanje pobačaja vrati narodu i njihovim izabranim predstavnicima”, piše u presudi.

Sudci Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan podnijeli su zajedničko izdvojeno mišljenje. „Koji god bio točan opseg nadolazećih zakona, jedan rezultat današnje odluke je izvjestan: smanjenje prava žena i njihovog statusa slobodnih i ravnopravnih građana”, tvrde neistomišljenici.

Slučaj Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization pokrenut je nakon što je Mississippi 2018. godine donio HB 1510, Zakon o gestacijskoj dobi.

Zakon je zabranio pobačaj nakon 15 tjedana trudnoće, osim u hitnim slučajevima i u slučajevima teških abnormalnosti zametka.

Zakon je pokušala osporiti jedina klinika za pobačaje u toj saveznoj državi, Jackson Women’s Health Organization, koja osigurava pobačaje do 16 tjedana, i koja je tužila Thomasa Dobbsa, čelnika državnog ureda za zdravstvo, a niži sudovi redom su zabranili provedbu zakona. No, država Mississippi žalila se na svaku presudu.

Mississippi je slučaj proslijedio Vrhovnom sudu, navodeći da se odluke slučaja ‘Roe’ i ‘Casey’ treba poništiti. Naveli su dokaze da fetusi mogu osjetiti bol već nakon deset tjedana. Usmene rasprave održane su pred sudom u prosincu 2021.

Dana 2. svibnja 2022. u Politico je procurio nacrt mišljenja koji je napisao sudac Samuel Alito. Objava nacrta izazvala je val prosvjeda i reakcije protiv konzervativnih sudaca, uključujući napade na pro-life trudničke centre i osujećenu namjeru atentata na sudca Bretta Kavanaugha.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh