Zanimljivosti

PRIMANJE BOŽJE KREATIVNOSTI U SNOVIMA

VIDEO Bog ga je u snu nadahnuo za jednu od najveličanstvenijih skladbi na svijetu Za samo tri tjedna Georg Friedrich Händel napisao je i ostavio svijetu besmrtno djelo koje traje dva i pol sata - Mesija. Najizvođenija stavka iz oratorija je - Aleluja. U odlomku knjige "Čuti Boga u snovima" saznajemo kako je skladatelj upravo u snu bio nadahnut za stvaranje te veličanstvene skladbe...

Foto: Pixabay

U Starom zavjetu postoji nevjerojatan odlomak koji nam otkriva odakle dolazi kreativnost. I Izlasku 31, 3 – 5 Bog objavljuje: „Napunio sam ga duhom Božjim, koji mu je dao umješnost, razumijevanje i sposobnost za svakovrsne poslove: da zamišlja nacrte za radove od zlata, srebra i mjedi; za rezanje dragulja, za umetanje; za rezbarije u drvu i poslove svakakve.“

Duh Božji nastavlja dijeliti svoju kreativnost svake noći u našim srcima, i to po snovima koje nam daje. Neki od tih darova mogu dodirnuti živote milijuna ljudi. Ostali samo rješavaju osobne probleme onoga koji sanja.

Mesija

Veličanstven Aleluja Georgea Friedricha Händela, iz njegova oratorija Mesija, došao mu je kao nadahnuće u snu. Kazao je da je „vidio otvoreno nebo pred sobom“ i čuo glazbu koja mu je prolazila kroz glavu te ju je grozničavo zapisivao 24 dana. Händel je stvorio pohvalu Bogu koja se odvija pred samim nebeskim prijestoljem i blagoslivljanja nas ovdje na zemlji.

Iz knjige „Čuti Boga u snovima” autorâ Marka Virklera i Charity Virkler Kayembe. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh