Duhovnost

ČUTI BOGA U SNOVIMA

Tri osnovna pitanja koja će ti pomoći u tumačenju snova

Foto: Claudio Scott; Pixabay


 

Nakon što smo postavili temelje i upoznali nevjerojatnu važnost bavljenja snovima, uđimo dublje u njihovu srž. Bit ćemo praktični i proučiti kako tumačenje snova izgleda izbliza i konkretno, primjenjujući „pristup ključnog pitanja“ dok prevodimo jezik snova. U ovom ćemo poglavlju opširno istražiti svako od sljedećih pitanja:

  • Što sam radio u snu? To je ključna stvar.
  • Kako sam se osjećao u snu? To je ključna emocija.
  • Što je glavna tema sna i koji su osjećaji s njom povezani te što imaju zajedničko s mojim životom u budnom stanju? Na kojem području svojeg života činim ili osjećam nešto slično? To je određivanje konteksta sna.

„Odgovore mu: ‘Sne smo usnuli, ali nikog nema da nam ih protumači.’ Josip im reče: ‘Zar tumačenje ne spada na Boga? Dajte, pričajte mi!’“ (Post 40, 8)

Najvažnije načelo

Dok počinjemo svoje istraživačko putovanje, najvažnije načelo koje moramo razumjeti o snovima jest to da su veoma simbolični. Vrlo rijetko imaju doslovno značenje te obično sve u njima – ljudi, mjesta i stvari – predstavlja nešto drugo.

Simboli su povezani sa životom onoga koji sanja, pa ćemo se upitati: „Što mi govori taj simbol?“ Ili ako se bavimo tuđim snom, upitat ćemo ga: „Što taj simbol vama znači?“

Naprimjer, naša vjera koristi različite simbole. Kada vidimo križ, ne pitamo se od kojeg je drveta napravljen, nego ga odmah povezujemo s Isusom i spasenjem. Slično tomu, poznajući biblijski govor, golub može biti simbol Duha Svetoga.

Simboli su povezani sa životom onoga koji sanja, pa ćemo se upitati: „Što mi govori taj simbol?“ Ili ako se bavimo tuđim snom, upitat ćemo ga: „Što taj simbol vama znači?“

Naprimjer, Josip je radio u polju i sanjao je snopove žita, sunce, mjesec i zvijezde (usp. Post 37, 1 – 11). Te su slike okruživale pastirskog dječaka koji je živio u polju. Kralj Nabukodonozor sanjao je zlatni kip, kakvi su ga okruživali u kraljevskoj palači (usp. Dn 2, 31). (…)

Osvojite knjigu „Čuti Boga u snovima“ i otkrijte što vam Bog govori noću!

 

 

Iz knjige „Čuti Boga u snovima” autorâ Marka Virklera i Charity Virkler Kayembe. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh

Želite li primati obavijesti?

Prijavite se na naš besplatni newsletter i svakog tjedna primajte najkorisnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu!

* obavezno polje

Portal Book.hr koristit će Vašu e-mail adresu isključivo za potrebe komuniciranja i prenošenja najzanimljivijih tekstova. Ako se slažete s tim, molimo Vas da to potvrdite klikom ovdje:Želite li primati obavijesti?

Prijavite se na naš besplatni newsletter i svakog tjedna primajte najkorisnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu!

* obavezno polje

Portal Book.hr koristit će Vašu e-mail adresu isključivo za potrebe komuniciranja i prenošenja najzanimljivijih tekstova. Ako se slažete s tim, molimo Vas da to potvrdite klikom ovdje: