Duhovnost

ČUTI BOGA U SNOVIMA

Što znače snovi u kojima sanjamo da se udajemo ili da smo trudni

Što znače snovi u kojima sanjamo da se udajemo ili da smo trudni

Foto: Shutterstock

 

Često mi postavljaju ovo pitanje: „Govori li mi Bog da ću se udati za tu osobu, kao što sam sanjala?“ Možda. Ali, kao što sam već više puta rekla, snovi su najčešće simbolični i ne smiju se uzimati doslovno. Uvijek prvo moramo pokušati pronaći preneseno značenje. Obično nam simbolično tumačenje sine i pojavi se u našem srcu kao poruka koju nam Bog odašilje. Nikada ne bismo smjeli silom pokušati tu poruku ugurati u doslovne okvire.

Na primjer, ako sanjate da se udajete za novog voditelja slavljenja iz vaše zajednice, to je možda slika kojom vas Bog poziva da više slavite u svojem životu i govori vam da izgradite dublji odnos s njim.

Isto tako san o trudnoći obično govori o duhovnom rađanju, a ne o tjelesnome. To može biti pokazatelj da ste…

San o vjenčanju može govoriti i o drugim odnosima u vašem životu, onima na poslu ili o onima s vašom braćom i sestrama u Kristu. Ako ste već produbili svoj odnos s Bogom tzv. dvosmjernim vođenjem duhovnog dnevnika i tumačenjem snova, možda ste sanjali vjenčanje jer vam tako Isus odgovara na vašu potragu za njim i potvrđuje svoj savez s vama. U tom bi slučaju Isus u snu bio predstavljen snažnom duhovnom osobom iz vaše crkve, koju poštujete i divite joj se. Ako se pak naša duša opire tomu da se san protumači simbolično i uistinu želimo da se naš san ostvari, onda trebamo ispitati svoje srce i vidjeti nema li u njemu idola na koje nas Duh želi upozoriti u snu. Uvijek moramo moliti: „Ne moja, nego tvoja volja neka bude!“

Isto tako san o trudnoći obično govori o duhovnom rađanju, a ne o tjelesnome. To može biti pokazatelj da ste, bili vi muško ili žensko, trudni u smislu mogućnosti da ćete roditi koje novo služenje. Bog je možda učinio da se u vama začne vizija ili kreativna ideja na koju vas poziva. Ona će u vama rasti i dozrijevati neko vrijeme, sve dok ne bude potpuno razvijena i spremna da se rodi. Drugi način na koji se takav simbol može protumačiti pokazuje nam sljedeći primjer.

(…) upitala sam ju kako se je osjećala u snu zbog toga što je bila trudna. Odgovorila mi je da je bila histerična. Znala sam što se trenutno događa u njezinu životu i da se to poklapa s temom njezina sna…

Moja se je prijateljica nasmijala kad mi je ispričala svoj san od prethodne noći u kojem je bila trudna. Budući da je prevladavajući osjećaj u snu ključ za značenje sna, upitala sam ju kako se je osjećala u snu zbog toga što je bila trudna. Odgovorila mi je da je bila histerična. Znala sam što se trenutno događa u njezinu životu i da se to poklapa s temom njezina sna, a to je da je bila „u očekivanju“ (trudna). U stvarnom životu bila je pod velikim pritiskom zbog „očekivanja“ okoline. Osjećala je potrebu da „rodi“ i „donese na svijet“ ono što se je od nje očekivalo, ali to nije bilo ono što je Bog očekivao od nje.

Njezini osjećaji u budnom stanju također su se poklapali s onima u snu: bila je pod pritiskom i očajna zbog očekivanja ljudi oko sebe. Gospodin joj je u snu pokazao da ne mora biti zabrinuta i da, ako bude i dalje udovoljavala željama ljudi, više neće biti Kristova službenica (usp. Gal 1, 10). Bog joj je govorio: „Ne brini se. Ne trebaš se uznemiravati ni očajavati. Ne moraš biti ‘trudna’. Ne moraš više nositi terete tuđih očekivanja.“ Odlučila je slijediti Gospodinov savjet i postupiti prema svojem snu. Odbila je neželjene odgovornosti koje su joj nametnute od drugih te je ostvarila velik mir i spokoj u duši i srcu.

Iz knjige „Čuti Boga u snovima”autorâ Marka Virklera i Charity Virkler Kayembe. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh