Mladi

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Veze nas ne mogu ispuniti jer im to nije ni svrha U svom radu s mladima poput Angele primijetila sam da oni ne žive život u punini. Osjećaju se nedostatno, nesigurno i nemaju samopouzdanja, što ih priječi da žive u skladu s Božjom voljom

Veze nas ne mogu ispuniti jer im to nije ni svrha

Foto: Pixabay

 

Naprosto ju nisam mogla prepoznati! Moja se klijentica u ovih nekoliko tjedana toliko promijenila. Angela je došla u moje savjetovalište prije nekoliko mjeseci jer je htjela raščistiti neke stvari sa sobom. Preživjela je tešku prometnu nesreću i doživjela još štošta zbog čega je izgubila životni smisao. Prije ove teške krize imala je velike snove i planirala je ostvariti puno toga u svojim dvadesetima. Ni najmanje nije očekivala da će završiti solo, bez novca i u istoj kući s roditeljima. Zapala je u depresiju i trebala je pomoć.

Jedan mi je dan došla u ured i sva sretna izjavila da je ozdravila. Sve joj je krenulo nabolje. Ništa je više nije mučilo. Kao grom iz vedra neba

Terapija je započela sjajno. Jako brzo smo otkrile korijen nekih njezinih problema te sam joj zadala realne i ostvarive ciljeve. Ohrabrila sam ju i ona je počela ozbiljno raditi na sebi i tražiti svrhu svoga života. Iznenada se nešto promijenilo. Jedan mi je dan došla u ured i sva sretna izjavila da je ozdravila. Sve joj je krenulo nabolje. Ništa je više nije mučilo. Kao grom iz vedra neba.

Našla je dečka…

Razlog? Angela je našla dečka. „Upoznala sam ga prošli tjedan. On je čovjek mojih snova. Duhovit je, šarmantan i jako zgodan. Ima svoju kuću, vozi skup automobil i vrijedno radi.

Ispred mene je sjedila savršeno sposobna, prelijepa, talentirana mlada žena koja je vjerovala da će dečko riješiti sve njezine probleme

Spreman je voljeti me, podupirati i pomoći mi da stanem na svoje noge. Jako sam uzbuđena! Opet se osjećam kompletnom osobom!“
„O, ne“, pomislila sam kad sam čula te njezine riječi. Ispred mene je sjedila savršeno sposobna, prelijepa, talentirana mlada žena koja je vjerovala da će dečko riješiti sve njezine probleme.

Je li vaša čaša puna?

„Je li čaša napola prazna ili napola puna?“
Popularna psihologija kaže da odgovor koji pojedina osoba dâ na ovo pitanje otkriva je li ona pesimist ili optimist. Oni koji odgovore da je čaša napola prazna obično na život gledaju crno, dok oni koji tvrde da je napola puna vide dobro u svemu.
Poslužit ću se ovom čašom kao metaforom kako bih naglasila što trebamo imati na umu: naša će se emocionalna čaša tijekom života i puniti i prazniti. Kad mi klijenti dođu u savjetovalište, ne zanima me toliko kako vide čašu. Uvijek ih prvo pitam osjećaju li se ispunjenima.

…veze samo zalijepe flaster na njihove rane, jer dvije slomljene osobe nikako ne mogu iscijeliti jedna drugu

U svom radu s mladima poput Angele primijetila sam da oni ne žive život u punini. Osjećaju se nedostatno, nesigurno i nemaju samopouzdanja, što ih priječi da žive u skladu s Božjom voljom. Ne rade na sebi kako bi otklonili te negativne osjećaje i njihova se emocionalna čaša prazni, kap po kap. Osjećaju se prazno, kao da im nešto nedostaje i na kraju ulijeću u veze nadajući se da će ih one ispuniti. No veze samo zalijepe flaster na njihove rane, jer dvije slomljene osobe nikako ne mogu iscijeliti jedna drugu.

Zdrave su veze smislene, ne bajkovite

Prava je ironija da osobe koje se osjećaju neispunjeno završe u disfunkcionalnim vezama. Hoće li se tko povezati s drugima na zdrav način ovisi o tome koliko se on/a osjeća ispunjeno.
Veze nas ne mogu ispuniti jer im to nije ni svrha. Neke od najnezdravijih veza kojima sam svjedočila su one između dvoje ljudi koji imaju nerealna očekivanja jedno od drugog. Partner nas neće ispuniti ako se ne osjećamo tako dok smo sami. Nećemo se osjećati voljenima u naručju supruga/supruge ako prvo nismo naučili voljeti sebe. Nećemo moći davati partneru ako prvo nismo zadovoljili svoje potrebe. Zdrave su veze smislene, ne bajkovite.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Fileta. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje. (Iskoristi popust od 9. do 30. studenog i knjigu nabavi po cijeni od 70 kuna)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh