Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Umjesto „kamenja“ grubih riječi i optužbi želim blagoslivljati i biti milosrdan supružnik

RAZMATRANJE I MOLITVA

Isuse, pozivam te danas da ozdraviš sve ono što u našem braku treba ozdravljenje. Napose te blagoslivljam u svome srcu, jer više nego što sam toga svjestan/svjesna, trebam ozdravljenje i iscjeljenje srca, ali i to da moje srce učiniš čistim i moj duh postojanim (Ps 51,12). Često mislim, i tako se ponašam, možda i nesvjesno, kao da sam bolji, pravedniji supružnik, iznosim sve prljavo rublje, optužujem supružnika, čak ga dovodim i pred tebe, Isuse, i govorim kakve grijehe on čini protiv mene i što mi sve radi. Mislim da ne osuđujem, već da samo iznosim istinu, no u dubini svoga srca znam da je istina samo jedno – želim opravdati sebe. Koliko često se ponašam kao farizeji, koji su ženu u preljubu doveli tebi s namjerom da ju optuže i ubiju (Iv 8,4-6)? Koji su bili njihovi motivi i koliko im je zapravo stalo do te žene? Koliko je meni uistinu stalo do supružnika, a koliko do ispunjenja mojih želja i onoga što meni treba? Ono što si rekao njima, govoriš i meni: „Ako si bez grijeha, slobodno baci kamen“ (Iv 8,7). Hoću li ovo shvatiti kao farizeji, ne mareći ni najmanje što je u srcu moga supružnika, zašto je izranjen, jesam li ja možda tome doprinio, i čime? Hoću li kao i oni odbaciti Isusovo Milosrđe, nauk i na koncu još biti razočaran što moja „svetost“ nije došla do izražaja?

Obnovi moje srce, učini ga milosrdnim i krotkim, daj mi snage i odlučnosti da oprostim sebi i supružniku

Bog zna tvoje rane, želi ih silno iscijeliti, ali nemoj suditi. Isus nije nikoga osudio, već je i ženi i farizejima dao priliku da prihvate da im je oprošteno, i da im podari ljubav da mogu biti milosrdni i da uđu u slobodu, radost, život. No svjesno su to odbili. Radim li i ja isto to, dok mi ti, Isuse, govoriš: „Ja te ne osuđujem“ (Iv 8,11)? Oprostiti i prihvatiti Božje oproštenje predivni je Božji dar i put prema izlječenju duha, duše i tijela. Bog meni bezuvjetno oprašta, On meni prvi oprašta, a onda prepuštanjem tome milosrđu, kao i kod ove žene, kreće moje okretanje od grijeha. Želim li u Isusovo Ime oprostiti i prihvaćam li oproštenje koje mi Gospodin nudi? Optužujem li sebe ili supružnika? Stavljam li se time nesvjesno na mjesto Boga?

Oče, kajem se iz dubine srca za svoje nemilosrdno i sebično srce, kajem se za to što sebe stavljam iznad tebe i što sam sudac, a toliko toga ne vidim kod sebe.

Slomi u mome srcu svaki zid, prepreku, strah, neopraštanje, gorčinu, tugu i svaki negativni osjećaj koji me priječi da primim tvoje milosrđe

Vidim iz primjera ove žene, preljubnice, ali i na primjeru farizeja, da ti nikoga ne osuđuješ, da mi ti praštaš, da sam dostojan/dostojna tvoje ljubavi i milosrđa. Slomi u mome srcu svaki zid, prepreku, strah, neopraštanje, gorčinu, tugu i svaki negativni osjećaj koji me priječi da primim tvoje milosrđe. Želim, Isuse, tvoje milosrđe i otvaram ti svoje srce. Ulij sada u njega svoje milosrđe u svojoj punini ljubavi koju imaš za mene. Obnovi moje srce, učini ga milosrdnim i krotkim, daj mi snage i odlučnosti da oprostim sebi i supružniku, jer želim ozdraviti i želim da ozdravi moj brak. Neka nas tvoja Krv prekrije i zaštiti, obnovi i podari nove temelje našeg braka i odnosa. Hvala ti!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Često nismo svjesni koliko Bog brine o nama, koliko je njemu stalo da naš brak bude blagoslov za naš život i koliko pri tome koristi supružnika, napose da ja upoznam svoje srce i slabosti. Da sam slab/slaba i izranjen/izranjena, Bog to itekako zna, i nikada to ne umanjuje. Dapače, želi da mu dođem takav/takva, ponizno, predajući mu se. No, dižem zidove prema Njegovoj milosti kada pokušavam opravdati svoje grijehe tako da optužujem supružnika. Umjesto da se prepustim Božjoj milosti i snazi da vapim i molim za supružnika, ja optužujem. Time u konačnici štetim braku, žalostim najviše sebe, ali i Boga. Umjesto „kamenja“ grubih riječi i optužbi želim blagoslivljati i biti milosrdan supružnik, biti na koljenima, vapiti i, uz Božju pomoć, dopustiti Duhu da nas obnavlja. Pri tome je bitno ne osuđivati ni sebe. Vjerujem li da je to put koji Bog želi za mene u braku?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh