Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Zašto je tako velik Božji dar, bračno darivanje, prečesto uzrok nerazumijevanja i sukoba u našem braku?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Intimnost, vođenje ljubavi, dodiri, milovanja, nježnost, veliki su i snažni Božji darovi koje tako često krivo protumačimo. U previše navrata, umjesto da nas približe jedno drugome, doveli su nas u sukobe, neslaganja, neshvaćanja. Koliko uopće razmišljam o svrsi, snazi, ulozi i veličini intimnosti, sjedinjenja nas dvoje kao supruga i supruge? Koliko shvaćam našu različitost i naše drugačije potrebe na području intimnosti, koliko shvaćam da je to područje na kojem nas sotona najviše želi razdvojiti; prikazati supružnika u lošem svjetlu? To je područje na kojem najčešće sam/a padnem, jer iako sam u dubini srca svjestan/na snage, važnosti i potrebe intimnosti, ponekad sam sa svime razočaran/a, nemam volje, vidim supruga/suprugu kako se ne trudi, kako mu/joj nije stalo ili pak kako samo traži ispunjenje svojih potreba.

Oče, zahvaljujem ti za dar bračnog darivanja i hvala ti za svaki put kada smo se suprug/a i ja jedno drugome mogli dati, sjediniti se u ljubavi

Baš prečesto padamo u grijeh na tome području i to što nam je Bog dao kao najveći dar često ispada kao teret. Gdje griješim/o? Što propuštam/o? Prije braka, sotona nas tjera u grijeh bluda, tjera nas u oskvrnjivanje svetoga, a nakon što uđemo u brak, sve suprotno – sprječava nas u međusobnom darivanju. Pitam se zašto se suprug/a tako ponaša, zašto ne razumije, zašto mi se ne dariva, ljut/a sam, ogorčen/a i nevjerojatno mi je kolika je sebičnost moga supružnika. Te slike i situacije su prečeste. Zašto? Jer bračnim darivanjem, nježnošću, bliskošću naš brak, zajedništvo, obitelj bivaju blagoslovljeni kroz naš duh, dušu i tijelo, jer dajem cijelog/cijelu sebe. Želim li češće shvaćati, razumjeti, boriti se, ne pasti, želim li davati ili smatram da i na tom području mora biti sve po mome?

Daj da budemo budni, daj da više razmišljam kako mogu biti blagoslov svome suprugu / svojoj supruzi na području intimnosti

Shvaćam li kao muškarac, da je ženi bitno vrijeme dodira, nježnosti, da se osjeća poštovano, voljeno, sigurno, kako bi se mogla dati? Shvaćam li kao žena da je muškarcu u biće upisana daleko veća potreba za seksualnošću, koja ga ispunja, odmara, približava supruzi da ju voli? Shvaćam li Božju kreaciju? Ako ne, trudim li se barem shvatiti ju? Oče, zahvaljujem ti za dar bračnog darivanja i hvala ti za svaki put kada smo se suprug/a i ja jedno drugome mogli dati, sjediniti se u ljubavi. Oprosti za svako moje uskraćivanje intimnosti suprugu/supruzi i slomi u njemu/njoj svaki krivi stav, ranu, povredu ili žalost koja je zbog toga nastala u njegovu/njezinu srcu. Dodirni i moje srce i iscijeli ga na području intimnosti da budem slobodan/na od svake laži. Iscijeli našu intimnost, slomi sve krive stavove i odluke u nama, otvori nam oči da shvatimo kako nas sotona tu želi i često uspije prevariti. Daj da budemo budni, daj da više razmišljam kako mogu biti blagoslov svome suprugu / svojoj supruzi na području intimnosti, da ispunim što je njemu/njoj bitno, jer znam da ću onda i ja biti blagoslovljen/a. Hvala ti!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Prečesto se na području intimnosti žena osjeća kao da muškarac želi od nje samo to, pa mu još više uskraćuje bračno darivanje smatrajući da će ona dobiti ono što njoj treba, nježnost. S druge strane, muškarci često misle kako ženama namjerno nije stalo i uskraćuju ih, pa se zatvaraju i povlače u sebe i često padaju u grijeh bluda kroz pornografiju i samozadovoljavanje, ukoliko nisu blizu Boga. Oboje padnu u grijeh. Zato i Božja Riječ kaže da se ne uskraćujemo jedno drugome osim po dogovoru da nas sotona ne kuša (1 Kor 7,5). Shvatimo Božju kreaciju, shvatimo da je supružnik pod napadom i da mu/joj ja mogu i trebam najviše pomoći, a da samim time pomažem i sebi. Vjerujem li u Božju kreaciju, naum, darove?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh