Mladi

VRIJEDNOST SAMAČKOG ŽIVOTA

Svi mi govore da se trebam oženiti…

Svi mi govore da se trebam oženiti, ali trenutno nisam zainteresiran za brak…

Foto: Shutterstock

 

Otkad sam napunio 30 godina, svi mi stalno govore da se trebam oženiti. Ali, ja trenutno nisam zainteresiran za brak, nisam čak ni u vezi. Kada to kažem ljudima oni mi automatski predlažu svećenstvo, jer je to uobičajeno za slobodnog katolika, ali ja nisam ni za to zainteresiran. Zadovoljan sam svojim trenutnim životom i karijerom, i volio bih kad bi i drugi mogli uvidjeti da i samački život ima svoju vrijednost.

Odgovor:

Vrijednost tvog života ne ovisi o tome koliko si uspješan u svom poslu, a također ne ovisi ni o ženidbi. Tvoja vrijednost ne ovisi o tvom položaju u društvu, već u onome što trenutno činiš da bi živio kreposnim životom. U pravu si kad kažeš da samački život ima svoju vrijednost jer svaki život ima svoju unutarnju vrijednost. Tvoj je život Bogu vrijedan bez obzira na to jesi li oženjen, samac, redovnik ili svećenik. Međutim, morat ćeš otkriti živiš li taj svoj Bogu vrijedan život na ispravan način.

Kad kažeš da želiš da i drugi uvide vrijednost samačkog života, što točno želiš da vide? Čini mi se da si zadovoljan svojim trenutnim životom, ali možda tvoja obitelj i prijatelji znaju da postoji još više od toga i žele to za tebe. Kažeš da te trenutno ne zanima brak, ali možda će te zanimati za dvije godine, ili za pet godina. Želiš li se ikada oženiti? Zašto te ne zanima svećenstvo? Samci trebaju pokazati drugima da su spremni na obavezu. Ako živiš samo za sebe, onda biti samac nije jednako vrijedno kao biti u braku. Jesi li uključen u neke aktivnosti, pomažeš li drugima? Drugim riječima, kakve još vrijednosti posjeduješ?

Izvor: Aleteia

Prevela i priredila: Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh