Svjedočanstva

RUŽA S NEBA

Suradnik Pape ispričao čudesnu intervenciju svete Male Terezije u Franjin život Bivši papin tajnik za tisak u jednom je intervjuu posvjedočio čudesnom prisustvu svete Male Terezije u životu Jorgea Maria Bergoglia. Kaže: Traži ju znak i dobije!

Foto: Shutterstock

 

Prije operacije abdomena papa Franjo molio se pred relikvijama svete male Terezije koje su iz Francuske stigle u Italiju baš kad je imao zakazanu operaciju.

Operacija je, sigurni smo i po njezinu zagovoru, prošla u redu. Papa Franjo uspješno je operiran i nije bilo komplikacija, a za oporavak će mu, prema riječima liječnika, trebati pet, do sedam dana.

Papa Franjo i sveta Mala Terezija

No, osvrnimo se na vezu Pape i svetice. Papa Franjo u nekoliko je navrata govorio o svojoj snažnoj privrženosti svetoj Tereziji iz Lisieuxa, Malom Cvjetiću. Ona, kaže njegov bivši tajnik za tisak Federico Wals, često je potvrđivala njihov odnos čineći mala čuda. Jedno od tih čuda dogodilo se 7. kolovoza 2010., u Buenos Airesu, kada je tadašnji kardinal Bergoglio bio u pratnji svog tajnika za tisak kako bi slavio misu u čast svetog Kajetana na njegov blagdan.

Bijela ruža za kardinala

Kardinal je trebao slaviti misu u  svečevom svetištu u Buenos Airesu, a zatim prošetati kako bi pozdravio dugi red hodočasnika, razgovarao s njima i blagoslovio djecu, kao što je činio svake godine.

Smješteno na periferiji Buenos Airesa, svetište sv. Kajetana privlači tisuće hodočasnika svake godine na blagdan njegove smrti. Misa se na blagdan 7. kolovoza služi svakih sat vremena, a nakon nje vjernici čekaju čak 10 sati da prođu ispred malog kipa sveca i poljube staklo koje ga dijeli od njih.

Tog dana 2010. kardinal „se nije osjećao baš dobro, ali smo svejedno namjeravali ići”, rekao je Wals u intervjuu za bolivijske novine El Deber, a prenosi Vjera.hr., objašnjavajući da je kardinal Bergoglio zamolio malu Tereziju da mu pošalje znak, jer nije znao, da li da pješači cijelim putem s obziromna to da se nije dobro osjećao,

Nakon što je slavio misu, kardinal je bio u prevelikim bolovima da bi mogao pješačiti cijelu udaljenost i odlučio je prijeći samo dva bloka, prije nego što se vrati u središte Buenos Airesa, prisjetio se Wals.

Međutim, dok su stigli do drugog bloka, Wals je rekao da su naišli na čovjeka „visokog, odjevenog u crni kaput, a desna mu je ruka bila unutar kaputa”.

Čovjek je odjednom ispred njega „izvukao bijelu ružu”, rekao je, objašnjavajući da je kardinal Bergoglio bio „iznenađen” i blagoslovio ružu. U tom trenutku čovjek je rekao budućem papi: „Ti ništa ne razumiješ: ovo je znak koji čekaš.” Zatim se nasmiješio i kardinalu Bergogliu pružio ružu.

Kardinal je odmah prihvatio ružu, rekao je Wals. Kardinal mu je tada rekao: ¼Federico, Mala Terezija me nije napustila: hodat ću do kraja.”

„U tom trenutku čovjek je nestao; nikad se više nismo vidjeli. Bergogliovo se lice promijenilo. Bio je blistav i nastavio je do kraja.”

Svetica ‘u posjeti’ Papi

Wals se susreo s Papom i nakon njegova izbora za rimskog biskupa, istaknuvši da su mu se, i kao papi, dogodile druge slične čudesne stvari s Malom Terezijom.

Jedno od njih dogodilo se dok je Papa bio na putu za Filipine. Tijekom leta iz Šri Lanke u Manilu, papa Franjo je od francuske novinarke Caroline Pigozzi dobio predivnu rezbariju male Terezije i bio presretan.

Nakon što je primio sliku, Franjo je rekao ostalim prisutnim novinarima: „Imam jednu naviku, kad ne znam kako će stvari ići, zamolim svetu Tereziju malo dijete, svetu Tereziju od Isusa, da uzme problem u svoje ruke, i neka mi pošalje ružu.”

„Tražio sam to i za ovo putovanje: da ga ponese u svoje ruke i da mi pošalje ružu. Ali umjesto ruže, ona me sama došla pozdraviti” rekao je.

Najčitanije

Na vrh