Aktualnosti

PAPA FRANJO:

Kršćanin bez hrabrosti je beskoristan Većina strahova koji se javljaju u nama su nerealni i uopće se neće obistiniti. Bolje je zato zazvati Duha Svetoga i suočiti se sa svime strpljivom snagom

Foto: Zoteva, Shutterstock

Foto: Zoteva, Shutterstock

 

Govoreći o „najborbenijoj“ kreposti – o jakosti – na općoj audijenciji, papa Franjo je istaknuo kako ona u poteškoćama osigurava čvrstoću i postojanost u traganju za dobrom. Jakost osposobljava da pobijedimo strah, čak i smrt, i da se suočimo s kušnjama i progonstvima, prenosi Vatican News.

Jakost se povezuje s onim što se u starini nazivalo „razdražljivi nagon“. Antička misao nije zamišljala čovjeka bez strastî i ne kaže se da su strasti nužno ostatak nekoga grijeha, objasnio je Papa. No, trebaju biti odgojene, usmjeravane, pročišćene vodom krštenja. Kršćanin bez hrabrosti, koji vlastitu snagu ne priklanja k dobru, koji nikome ne smeta, beskoristan je kršćanin, naglasio je, dodajući kako Isus nije „aseptičan“ bog kojem ljudski osjećaji nisu poznati.

Dvostruki pokret

Postoji dvostruki pokret u kreposti jakosti. Prvi je usmjeren na našu nutrinu – postoje „unutarnji neprijatelji“ koje moramo poraziti, poput muke, tjeskobe, straha i krivnje.

Jakost je pobjeda prije svega nad nama samima. Većina strahova koji se javljaju u nama su nerealni i uopće se neće obistiniti. Bolje je zato zazvati Duha Svetoga i suočiti se sa svime strpljivom snagom: jedan po jedan problem, koliko je u našoj mogućnosti, ali ne sami! Gospodin je s nama, ako se uzdamo u njega i iskreno tražimo ono što je dobro. Tada u svakoj situaciji možemo računati na Božju providnost koja nam je štit i zaklon.

Osim toga, postoje i „vanjski neprijatelji“ – životne kušnje, progonstva, teškoće koje nismo očekivali i koje nas iznenađuju. Stvarnost velikim dijelom čine nedokučivi događaji i „u tome moru našu lađu ljuljaju valovi. Jakost nas tada čini otpornim moreplovcima koji se ne plaše i ne obeshrabruju“, poručio je Sveti Otac.

Nadalje, temeljna je to krepost jer uzima zaozbiljno izazov zla u svijetu. Krepost jakosti tjera nas da reagiramo i glasno kažemo odlučno „ne“ svim opakostima kojih smo dijelom žrtve, a dijelom protagonisti, piše Vatican News.

netko tko će nas zbaciti s udobnog mjesta

Na našem Zapadu u kojem se lagodno živi, koji je sve pomalo razvodnio, koji je put savršenstva pretvorio u jednostavan organski razvoj, koji nema potrebe za borbama jer mu je sve isto, ponekad osjećamo zdravu čežnju za prorocima. Ali ljudi koji se nisu prepustili lagodnostima i vizionari vrlo su rijetki. Treba nam netko tko će nas zbaciti s udobnog mjesta u koje smo se uljuljkali i natjerati nas da odlučno ponovimo svoje „ne“ zlu i svemu što vodi u ravnodušnost, rekao je papa Franjo.

PREPORUKA! Knjiga „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ autora Marca Politija.

Knjigu možete nabaviti putem web-shopa naše Biblioteke Figulus.

 

 

Izvor: Vatican News

Za Book.hr priredila A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh