Duhovnost

KOŠULJA OD VATRE

Raskrižje na kojem ćemo se svi naći na svom duhovnom putu ...nekad u važnim, nekad manje važnim situacijama...

Foto: Justin Luebke, Unsplash

Foto: Justin Luebke, Unsplash

 

Poštivanje autoriteta

Terezijin je poziv bio sasvim zreo (imala je 15 godina) te je poštovala sve ove silne autoritete koji su joj se usprotivili, ali ona ih je jednostavno samo mirno promatrala. Tako je bila odlučna da uđe u Karmel da je uskoro odlučila zaobići svoju obitelj, župnika i časnu majku, osvojiti Vatikan i osobno apelirati na poglavara Katoličke crkve.

(…)

(…)vrata Karmela su se možda zatvorila, ali Terezija je idućih šest mjeseci nastavila gurati, moliti, nagovarati, lobirati i ustrajati.

(…)

Moj „neposluh autoritetu”

Koliko god ja bila osoba koja nastoji udovoljiti ljudima, kada sam dala otkaz na poslu odvjetnice prije 15 godina i počela pisati, prolazila sam kroz slično iskustvo kao Terezija. Moj „neposluh autoritetu” zvučao je ovako: „Da, duboko sam zahvalna što sam trijezna i što me posao odvjetnika uzdržava već neko vrijeme, ali to nije za mene. Ne mogu i ne želim više raditi taj posao i ako će ljudi misliti da olako dižem ruke, ako ću time razočarati svoje roditelje, zgroziti (sada već bivšeg) supruga i možda postati beskućnica, neka tako bude – jer moram pisati.”

(…)

Raskrižje

Prije ili kasnije na svom duhovnom putu, nekad u važnim, nekad manje važnim situacijama, svi ćemo se naći na takvom raskrižju. Možda naši roditelji očekuju da pođemo jednim putem, a mi u srcu znamo da smo pozvani na drugi. Možda želimo nekoga zaprositi (ili pozvati na spoj), dići kredit za kuću, preseliti se na drugi kraj države, promijeniti karijeru ili zarediti se. Bilo da je problem ponos, rezignacija, lijenost ili strah da ne razočaramo druge, strah od promašaja, moramo se usuditi tražiti, iskati – za razlučivanje, hrabrost, dopuštenje, nemoguće. Ne možemo si priuštiti gušenje želje. Odbiti iskati znači da smo u zabludi da znamo plan. Gušiti svoju želju znači gušiti Boga.

Malenost ne znači da nikada ne dobijemo što želimo

Poanta je da naša malenost ni u kom slučaju ne znači da se ne trebamo boriti za naš poziv ili čežnje srca. Malenost ne znači da nikada ne dobijemo što želimo. Malenost proizlazi iz uvjerenja da imamo podršku, da smo ljubljeni, vođeni. Malenošću raste zastrašujuća hrabrost.

„Ženina volja, Božja volja”, kažu Francuzi: Terezija je otišla u Karmel kao petnaestogodišnjakinja, 9. travnja 1888.

Iz knjige Košulja od vatre autorice Heather King. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

 

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh