Osobni razvoj

VAŽNOST MALIH ŽRTVI

Jedna od najtrajnijih mudrosti svete Terezije od Djeteta Isusa Učinkovit način na koji se možemo pomalo žrtvovati svaki dan

Sveta Mala Terezija ostavila nam je učinkovit način na koji se možemo pomalo žrtvovati svaki dan

Foto: Immaculate, Shutterstock

 

Većina nas ne posjeduje hrabrost svetog Franje Asiškog, nismo se poput njega spremni odreći svega radi Boga, uključujući i odjeću koju nosimo. Međutim, to ne znači da nemamo što ponuditi Bogu. Bog je zadovoljan i s najmanjom žrtvom učinjenom iz ljubavi.

Konac s kuglicama za naša nesebična djela

Sveta Terezija od Djeteta Isusa, karmelićanka, snažno je zagovarala ideju malih žrtvi Bogu. S malim žrtvama je započela još kao dijete, a one su se protezale kao glavni duhovni motiv kroz njezin kratak život.

Pišući autobiografiju „Povijest jedne duše”, sveta Terezija je pronašla pismo svoje majke koje dokazuje njezinu snažnu želju za činjenjem malih žrtava od malih nogu:

„Čak se i mala Terezija želi žrtvovati. Marija je poklonila svojim malim sestricama konac s kuglicama kako bi mogle pobrojati svoja nesebična djela. Dražesno je gledati Tereziju kako s vremena na vrijeme gura ručicu u džep kako bi povukla kuglicu svaki put kad učini malu žrtvu.”

Koja je svrha malih žrtvi

Tako je nastao običaj „žrtvenih zrnaca”, koji nam pomaže da pobrojimo žrtve koje činimo svakodnevno. Prije odlaska u krevet možemo pobrojati zrnca te vidjeti koliko smo žrtava učinili i koliko se moramo popraviti. Male žrtve snažan su način za rast u svetosti.

Malim koracima do većih djela iz ljubavi

Drugim riječima, mali koraci vode većim djelima iz ljubavi u budućnosti.

Terezija je napisala: „Moram svoje srce iznova napuniti cvijećem. Zato, svaki dan napravim nekoliko malih žrtvi i činova iz ljubavi, koji se pretvore u cvijeće, jedan put u ljubičice, idući put u ruže, zatim u suncokrete, pa u tratinčice… Ukratko svi cvjetovi prirode oblikovat će u meni kolijevku za Sveto dijete.”

Svaka naša mala žrtva na kraju će od našeg srca napraviti savršeno mjesto za Kristov počinak.

Izvor: Aleteia

Za Book.hr priredila V. P., odabrala A. P.

PREPORUKA! Knjiga Košulja od vatre, autorice Heather King. Godina dana u društvu svete Male Terezije. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Knjigu možete nabaviti putem web-shopa naše Biblioteke Figulus.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh