Aktualnosti

SLUČAJ AUSTRALSKOG KARDINALA

Sud odbio žalbu kardinala Pella: Nastavit će sa služenjem zatvorske kazne u trajanju od šest godina Odluka je donesena jednoglasno

Foto: CNS/Paul Haring

 

Žalbeni sud u Victoriji potvrdio je presudu kardinalu Georgeu Pellu, javlja CNA. Nakon što je žalbeno vijeće 21. kolovoza objavilo svoju odluku, kardinal je vraćen u zatvor.

„Odlukom većine (dva naprema jedan) Žalbeni sud odbacio je žalbu kardinala Georgea Pella na osudu za počinjenje seksualnog zlostavljanja. On će nastaviti služiti svoju zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina. Moći će se prijaviti za uvjetno odsluživanje kazne nakon odsluženih tri godine i osam mjeseci“, rekla je Anne Ferguson u otvaranju primjedbe na Vrhovnom sudu u Victoriji.

„Okružni je sud kardinala osudio za seksualnu penetraciju djeteta mlađeg od 16 godina i četiri slučaja neprimjerenih činova izvršenih na djeci mlađoj 16 godina. Suđenje je trajalo pet tjedana. Porota je vijećala nekoliko dana. Odluka je donesena jednoglasno“, dodala je Ferguson.

U izjavi objavljenoj nekoliko sati nakon što je presuda izrečena, Katrina Lee, kardinalova glasnogovornica, napisala je da je „kardinal Pell vidno razočaran današnjom odlukom“.

„Njegov će odvjetnički tim detaljno proučiti osudu kako bi mogli podnijeti zahtjev za poseban dopust Visokom sudu,“ Lee je nadodala.

„Bez obzira na odluku donesenu većinom glasova, kardinal Pell je i dalje nevin.“

Kardinal je osuđen 11. prosinca 2018. po pet točaka optužnice da je seksualno zlostavljao dva ministranta nakon nedjeljne mise dok je bio nadbiskup u Melbourneu (1996. i 1997. godine).

Prevela Ana Marija Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh