Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Što bi se dogodilo kada bih u braku činio ovo (umjesto da prigovaram, ljutim se i osuđujem)?

RAZMATRANJE I MOLITVA


Osuđujem supruga/u, često nesvjesno, zato što od njega/nje ne dobivam ono što mi treba. Svađam se s njim/njom jer smatram da me prečesto ne poštuje, jer znam da često uopće ne razumije što mi treba, da potpuno promaši poantu. Ja mu/joj to itekako nastojim objasniti i usaditi svojim stalnim govorenjem ili dokazivanjem pa se pitam zašto to ne dopire do njega/nje? Priznajem, rijetko ga/ju pitam kako se osjeća, prerijetko se toga uopće sjetim, ali to je zato što sam ja često preopterećen/a. Mislim da bi zato on/a trebala shvaćati moje boli, razumjeti kroz što prolazim, s čime se sve borim, da trebam podršku, da sam iscrpljen/a. Jednostavno bi trebao/la razumjeti da trebam njega/nju; ne pametovanje, nego dodir, zagrljaj, konkretnu pomoć oko nekih stvari, na koncu, samo da bude uz mene, da osjetim da sam važan/važna u njegovu/njezinu životu. Pa zar je to toliko teško shvatiti? A sad se pitam, a što ako i on/a razmišlja isto tako? Što ako ja cijelo vrijeme jako dobro znam što meni treba ili što mi smeta, a ne sjetim se da i moj supružnik nešto treba, ne zapitam se što njemu smeta kod mene?

Što kada bih to protumačio kao vapaj za ljubavlju i poštovanjem?

Možda najbitnija stvar: što bi se dogodilo da, kada znam da supružnik ima određeni problem, da je slab/a, da se boji, da to protumačim kao njegov/njezin vapaj za ljubavlju i poštovanjem? Što kada bih po autoritetu sakramenta braka, sakramenta krštenja, poslušao Isusovu naredbu i molio upravo za te potrebe, rane, boli? Što kada bih stavio ruku/e na supruga/u, zazvao Ime Božje i snagu Kristovu i molio Njega da ga/ju iscijeli, oslobodi? Zar ne vidim da je to vapaj? Zar ne vidim da je to osoba koju sam izabrao; da me silno voli, iako to često ne vidim, iako često sve protumačim drugačije? Zar ne vidim da i moj/a ljubljeni/a suprug/a treba moju pomoć, baš kao i ja? Često umjesto da pomognem, ja se oglušujem i još optužujem. A njemu/njoj to zamjeram.

Donosim ti sve boli, umor, iscrpljenost…

Pa zar ne vidim da ga/ju time gušim? Meni treba sve nabrojano; zašto onda mislim da njemu/njoj to ne treba? Želim danas staviti ruke na svoga/svoju supruga/u (Mk 16,18), reći mu/joj da to želim učiniti. Ili, ako to ne mogu, tada ću to zamisliti u duhu i autoritetom koji mi je dan moliti: „Isuse, blagoslovi srce moga/moje supruga/e. Donosim ti sve boli, umor, iscrpljenost [navedi problem] moga/moje supruga/e i pomozi mu/joj da ustraje. Ispuni ga/ju svojim Duhom, oslobodi ga/ju i iscijeli, a meni daj mudrosti da slijedim tvoje upute za naš brak i da djelujem i postupam u skladu s njima.“

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Kada vidiš da je suprug/a slab/a, da u nečemu griješi, da se ne može kontrolirati, ne spočitavaj mu/joj to, već moli za nju/njega. Na koncu, od toga ćeš najviše profitirati ti i vaš brak.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh