Duhovnost

SLIJEDITI BOŽJA NADAHNUĆA O. Augustyn Pelanowski: Bog nam je dao anđela da nam pomogne otkriti životni poziv „Ni u kakvim zvijezdama nije zapisan naš život dan po dan, minutu po minutu, ali u Bibliji ćeš pronaći svjetlo za svaki korak. Prepuštajući se Bogu dan po dan, možeš dobiti izvanredna nadahnuća od anđela kojeg je On poslao i možeš dobiti mnogo prilika i potporu u ostvarenju težnje koju ti je Bog namijenio…“

O. Augustyn Pelanowski: Bog nam je dao anđela da nam pomogne otkriti životni poziv

Foto: Shutterstock

 

Svi pozivi su neprocjenjivi. Nema neznatnih poziva i uopće nisu najznačajniji oni koji su medijski eksponirani. Nisu svi pozvani na isto, svatko ide drugim putem, najboljim za njega. Svima je zajednički konačni poziv, ali do njega svatko ima svoj put, koji svatko mora pronaći.

Biblija govori kako je u Edenu bilo mnogo raznolikog drveća, svako drugačije, i ta je raznolikost činila ljepotu. Park u kojemu je svako drvo zdravo, iste vrste i posađeno na jednakom razmaku ne izgleda tako očaravajuće kao amazonska džungla, bogata milijunima vrsta. Ne treba dakle slušati ljude koji nam govore: trebaš postati ovo ili ono, izaberi to, odluči se za ovo, to bi Bogu bilo draže, to je dragocjenije u njegovim očima. Takve se riječi mogu čuti i od svećenika kojima se čini da je posvećeni, ili neki drugi život najvredniji, ili pak od roditelja koji bi svoju djecu silno željeli oženiti. Još je teže kada nam netko iz obitelji nameće svoje neostvarene ambicije ili snove. Čovjek mora pitati Boga – što Bog od njega očekuje. Kakav je put po Njegovu mišljenju pravi i najbolji?

„Je li moguće čuti anđela?“

Kako bismo otkrili svoj poziv ili sudbinu Bog nam je dao anđela, treba naučiti slušati ga. Sposobnost raspoznavanja znakova, koje Bog postavlja oko nas (pa bio to i roj stršljenā ili trgovački putnik koji stoji upravo pred našim vratima ili pastirski štap koji se pretvara u zmiju), dolazi iz … razmatranja Biblije. Zato jer će onaj koji nauči u tekstu vidjeti više od same štamparske tinte i papira ili literarni zapis i drevne priče o izabranom narodu, moći također dublje vidjeti stvarnost.

Je li moguće čuti anđela? Da! Naravno, to treba naučiti. Tvoj život ne mora biti samo zbir unutarnjih doživljaja, koji proizlaze iz ljudskih misli, vanjskih pritisaka, posljedice roditeljskih želja ili nagovaranja prijatelja. Treba ga povjeriti Bogu kako bi bio rezultatom Njegova vodstva. Sâm moraš upitati svog anđela koji je tvoj poziv. Samo onda kada živiš u skladu sa svojim unutarnjim pozivom, možeš biti sretan, možeš biti ispunjen, možeš biti čovjek koji ima svoj smisao. Ali ne žuri s raspoznavanjem i nemoj se grčevito držati onoga što si otkrio. Život može donijeti iznenađujuće rasplete. Najvažniji cilj je doći do Boga i ujediniti se s Njime, kako najdublje umiješ. Put do tog cilja može biti iznenađujući. Sudbina nije odluka, nije prisila.

„Ako se Njemu predaješ, tvoj život sigurno neće biti bezuspješan…“

Ni u kakvim zvijezdama nije zapisan naš život dan po dan, minutu po minutu, ali u Bibliji ćeš pronaći svjetlo za svaki korak. Prepuštajući se Bogu dan po dan, možeš dobiti izvanredna nadahnuća od anđela kojeg je On poslao i možeš dobiti mnogo prilika i potporu u ostvarenju težnje koju ti je Bog namijenio. Nikada se, međutim, nemoj kriviti, čak ni ako ne uspiješ odmah postići ono za čim težiš; može se pokazati da si u određenom dijelu razlučivanja nešto krivo shvatio. Uvijek se uzdaj u Boga, čak i ako imaš osjećaj da ti ništa ne ide. Ako se Njemu predaješ, tvoj život sigurno neće biti bezuspješan.

Nismo sretni kada ne živimo svoju sudbinu, odnosno svoj poziv. Ponekad čak iskusimo smrtni strah, koji nas čini bezvoljnima za život općenito. U Knjizi Izlaska postoji takav tajnoviti ulomak, koji nas može začuditi. On govori o Mojsiju koji mnogo godina nije znao zašto živi i tko je. Nije poznavao svoju sudbinu. Bježeći iz Egipta, zalutao je u pustinji Midjan, gdje je pomogao Jitrovim kćerima napojiti njihova stada braneći ih od drskih pastira. Jitro je prihvatio zalutalog Mojsija i dao mu svoju kćer Seforu za ženu. Međutim, Mojsije nije živio među svojim narodom, nije imao cilj života; osjećao je da mu ondje nije mjesto, ali nije znao kako to riješiti…

Ulomak iz knjige „Dom u Bogu” autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Dom u Bogu”

Bedaci, životno nesposobni, naivni, nespretnjakovići sudbine, to je naša istinita verzija. Oni što obično misle da nisu sposobni ni za što – sposobni su za Nebo, jer ako na zemlji ne odgovaraju ničemu, očito nisu „s te zemlje”. Nadaju mu se oni koji se u životu ne nadaju više ničemu! Kako je to pravedno da se Bog sjeća onih koje su drugi zaboravili. (…)

 

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh