Vijesti

IZVJEŠĆE O ZLOSTAVLJANJU KOJE SU POČINILI ČLANOVI CRKVE

‘Treba razotkriti sva zlostavljanja jer se samo tako može spriječiti njihovo ponavljanje’ Prema rezultatima istrage više od 300 svećenika povezano je sa zlostavljanjem. Pronađeno je 1000 žrtava, no procjenjuje se da je ukupan broj još i veći. Taj je izvještaj o slučajevima zlostavljanja najpotpuniji od svih koje je ikada izradila neka vladina ustanova u Sjedinjenim Američkim Državama…

'Treba razotkriti sva zlostavljanja jer se samo tako može spriječiti njihovo ponavljanje'

Foto: Shutterstock


 

Vodeći američki katolički mediji izvještavaju ovih dana o seksualnom skandalu koji potresa saveznu državu Pennsylvaniju, ali i cijeli svijet. Radi se o zlostavljanjima koja su počinili članovi Crkve. Veliko je sudsko vijeće nakon dvije godine istraživanja objavilo izvješće od 900 stranica, a istraženo je šest od osam biskupija u Pennsylvaniji, dok su druge dvije bile predmetom prethodnih istraga.

Dokumentacija se odnosi na posljednjih 70 godina, s najvećim brojem slučajeva između 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Prema rezultatima istrage više od 300 svećenika povezano je sa zlostavljanjem. Pronađeno je 1000 žrtava, no procjenjuje se da je ukupan broj još i veći. Taj je izvještaj o slučajevima zlostavljanja najpotpuniji od svih koje je ikada izradila neka vladina ustanova u Sjedinjenim Američkim Državama. Ono što je možda još šokantnije od samoga zlostavljanja jest to da iz izvještaja proizlazi optužba da je Crkva imala vlastiti plan kako sakriti te slučajeve.

Stid i tuga

O zlostavljanju se oglasila i Sveta Stolica. Ravnatelj Tiskovnog ureda, Greg Burke, u priopćenju napominje kako postoje dvije riječi koje mogu izraziti osjećaje s obzirom na te strašne zločine, a to su: stid i tuga. Poručio je da Sveta Stolica s velikom ozbiljnošću razmatra rad Velikog sudskog vijeća Pennsylvanije i njihov izvještaj, dodajući da Sveta Stolica nedvosmisleno osuđuje spolno zlostavljanje maloljetnika.

„Sveti Otac dobro shvaća koliko ti zločini mogu uzdrmati vjeru i duh vjernika, te ponavlja poziv da se poduzmu svi napori kako bi se u Crkvi i čitavom društvu stvorilo sigurno okruženje za maloljetnike i ranjive odrasle osobe“, istaknuo je Greg Burke i zaključio: „Žrtve trebaju znati da je Papa na njihovoj strani. Oni koji su patili njegov su prioritet i Crkva ih želi slušati kako bi iskorijenila taj tragični užas koji uništava živote nevinih“.

Ljudski kukolj u Božjoj pšenici

O. Roger J. Landry, župnik iz savezne države Massachusetts, piše za poznati vjerski portal National Catholic Register o tome kako samo istina može osloboditi Crkvu ove napasti koja uništava pojedinačne žrtve i zadaje rane cijeloj Crkvi.

O. Landry piše da bi na ovo trebali odgovoriti popravljanjem jer je najviše uvrijeđen sam Bog. Uz to, treba razotkriti sva zlostavljanja jer samo na taj način možemo spriječiti njihovo ponavljanje.  Naposljetku, kaže o. Landry, treba se koncentrirati na vjerski život. Priča o kukolju iz Evanđelja po Mateju uči nas da se nikad ne smijemo koncentrirati samo na uklanjanje kukolja, već na rast pšenice. Svaka kriza u Crkvi kriza je svetaca i Bog će odgovoriti na nevjernost s mnogo milosti, kako bi pomogao vratiti Crkvu natrag u svetost.

Kako je Bog mogao dopustiti takvo zlostavljanje?

Sigurno se pitate kako je Bog mogao dopustiti takvo zlostavljanje? Bog nas je stvorio slobodne, dakle imamo čak i slobodu da izdamo Njega i druge. Vidimo ovo u Judi i bijegu drugih apostola na Veliki četvrtak. Da bi zaustavio zlo, Bog bi morao ukinuti našu slobodu. Ali, Bog nije samo nemoćni promatrač, Bog uvijek želi donijeti dobro iz zla koje činimo, baš kao što je donio najveće dobro (Isusovo uskrsnuće i vječni život) iz najvećeg zla (Isusovo ubojstvo).

Postoji li nada da će se situacija popraviti? Da, postoji, na mnoge načine se već i jest, zahvaljujući raznim reformama u prošlim desetljećima. Istraživanje pokazuje da se od 2002. godine u Pennsylvaniji nije dogodio gotovo ni jedan slučaj zlostavljanja, što pokazuje da su reforme u Crkvi drastično smanjile učestalost svećeničkog zlostavljanja djece.

Što se prikrivanja zlostavljanja tiče, vjernost je jedini odgovarajući odgovor na nevjernost, a svetost na grijeh i korupciju. Baš kao što u svećeništvu ili biskupstvu nema mjesta za one koji će naštetiti mladima, ne bi trebalo biti mjesta ni za one koji su odlučili živjeti korumpirane dvostruke živote. Bog uvijek želi izvući dobro iz zla, stoga ne zaboravimo: gdje grijeh obiluje, milost obiluje još više.

Vedrana Prka; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh