Osobni razvoj

ODNOS S MAJKOM PRESUDAN JE ZA KĆERINE ODLUKE

Djevojke koje imaju blizak odnos s majkom ne upuštaju se rano u spolne odnose „Roditelji, posebno majke, moraju biti svjesni svojeg utjecaja koji imaju na spolno ponašanje svojih kćeri. Stoga roditelji moraju svojoj djeci jasno iskazati svoje vrijednosti”

Djevojke koje imaju blizak odnos s majkom ne upuštaju se rano u spolne odnose

Foto: Shutterstock

Uloga majke u životu kćeri je daleko veća nego što se obično misli

Prema istraživanju koje je u SAD-u proveo Centar za zdravlje i razvoj adolescenata, mlade djevojke koje imaju blizak odnos s majkom ne upuštaju se rano u spolne odnose. Takve djevojke vrlo su rijetko spolno aktivne ako se njihove majke tomu protive, što dovodi do zaključka da je uloga majke u životu kćeri daleko veća nego što se obično misli.

U sklopu istraživanja vođen je razgovor s 2006 tinejdžera, u dobi od 14 i 15 godina, koji su za sebe tvrdili da su nevini. Neki od njih bili su ponovo intervjuirani nakon jedne godine, kad je 10,8 dječaka i 15,8 djevojčica u međuvremenu imalo spolni odnos. Istraživači su također vodili razgovore i s njihovim majkama (očevi su isključeni) da bi tako odredilo razloge za različito ponašanje onih koji su postali spolno aktivni i onih koji nisu.

Majke moraju biti svjesne svojeg utjecaja na spolno ponašanje svojih kćeri

Istraživanje je utvrdilo da mladi u toj dobi nerijetko imaju na umu da se njihove majke protive seksu i zbog toga se u nj ne upuštaju. A to će još i više poštovati ako imaju blizak odnos s majkom. Jedan je istraživač zabilježio da „roditelji, posebno majke, moraju biti svjesni svojeg utjecaja koji imaju na spolno ponašanje svojih kćeri”. „Stoga roditelji moraju svojoj djeci jasno iskazati svoje vrijednosti”, zaključio je.

Za Book.hr priredila I.A.; prijevod: Josip Sinjeri; autor:  Catholic News Agency

Najčitanije

Na vrh