Svetac dana

23. SRPNJA

Sveta Brigita – Jedna propovijed o Kristovoj muci snažno je utjecala na njezin život Prvu noć nakon te propovijedi ukazao joj se raspeti Gospodin i pozvao je na trajno razmatranje svoje muke...

Sveta Brigita

Isus je objavio svetoj Brigiti da je za vrijeme svoje muke dobio gotovo šest tisuća udaraca i da je za nas prolio više od trideset tisuća kapljica svoje Presvete Krvi dodajući: „Znaj da ću udijeliti sljedećih pet milosti svakome tko bude svaki dan častio moju Presvetu Krv tijekom dvanaest godina, moleći sedam Očenaša i sedam Zdravomarija s molitvama koje ti objavljujem!” Isus dalje svetici nabraja obećane milosti:


„Osoba koja bude molila ove molitve:

  1. neće ići u čistilište
  2. u nebu će biti pridružena mučenicima kao da je prolila svoju krv za vjeru
  3. onaj tko moli ove molitve može izabrati tri osobe iz svoje obitelji ili rodbine i ja ću ih po ovim molitvama dovesti i održati u stanju posvetne milosti
  4. nitko iz obitelji osobe koja izmoli ove molitve neće u sljedeće četiri generacije propasti u paklu
  5. osoba će mjesec dana ranije imati spoznaju o svojoj smrti.”

Kad joj je bilo deset godina, slušala je jednu propovijed o muci Isusovoj, koja je na nju silno djelovala i pod njezinim je dojmom, tako reći, ostala cijeloga života. Prvu noć nakon te propovijedi ukazao joj se raspeti Gospodin i pozvao je na trajno razmatranje svoje muke. Ona se tome pozivu odazvala, pogotovo kad je godinu dana kasnije izgubila dragu majku.

Majka osmero djece

U takvu se stanju sve više sjedinjavala s Kristom, čovjekom boli, pa je iz toga upoznala povezanost između grijeha i poniženja u čovjeku s jedne, te pomirenja i milosti u Kristu s druge strane. Udavši se po očevoj volji veoma mlada, rodila je osmero djece, postavši uzornom suprugom i majkom. U braku je poput „jake žene” iz Biblije provela 28 godina. Imala je sreću da je i njezin muž bio dobar čovjek, po naravi blag te bogobojazan. On je uz nju u svakom pogledu lijepo uznapredovao. Brigita je svoju djecu veoma dobro odgojila.

U jednom viđenju rekla joj je Blažena Gospa: „Nastoj oko toga da tvoja djeca postanu i moja!” Ona je tu preporuku savršeno ispunila tako da je u jednom spisu zavrijedila ovu pohvalu: „Brigita je iz Švedske imala četvero muške i četvero ženske djece i sve ih je imala svete.” Sveta Brigita je bila srce i duša brojne obitelji, velike kuće s brojnom služinčadi te bogatog imanja. Sve je stigla, za sve se brinula, ali je našla vremena i za molitvu i omiljelo razmatranje Kristove muke. Da se što više suobliči s Kristom patnikom činila je velike pokore, mnogo postila, osobito strogo u korizmi. Uz to je vršila i mnoga djela milosrđa za siromašne, bolesne, patnike, pale djevojke. Nakon muževljeve smrti Brigita je sve više ulazila u javni život Crkve i Europe svoga vremena.

Višeput je među zavađenim kraljevima izvršila mirotvornu posredničku ulogu, zauzimala se za povratak papâ iz Avignona u Rim, za poboljšanje ćudorednoga života biskupâ i svećenikâ. Došavši u Rim, ondje je godinama stanovala u jednoj kući na Piazza Farnese. Tada se mnogo brinula za hodočasnike što su dolazili u Rim s europskog Sjevera. Brinula se ne samo za njihov smještaj već još više da im svećenici u njihovu jeziku pružaju vjerske usluge, osobito propovijedanjem i ispovijedanjem. Svetica se trajno bavila mišlju o osnutku Otkupiteljeva reda. Poticaj za to dolazio joj je od samoga Spasitelja. Tu će zamisao ostvariti njezina kći Katarina te uz odobrenje pape Urbana V. u Vadsteni osnovati slavni samostan od dva dijela: za muškarce i za žene. 1372. Sveta Brigita je pošla na hodočašće u Svetu zemlju.

U Svetoj Zemlji

U svibnju je stigla pred Jafu gdje se brod nasukao, ali se nijednom putniku nije ništa dogodilo. U Jeruzalem je prispjela 13. svibnja. Ondje se nastanila u franjevačkom svratištu za hodočasnike. U Isusovoj je domovini ostala četiri i pol mjeseca. Nalazeći se u bazilici Svetoga groba i moleći se, vidjela je u duhu cijelu Isusovu muku. Kad je bila u blizini Getsemanija na grobu Majke Božje, primila je objave o Marijinu životu i njezinu slavnom uznesenju na nebo. Druge manje objave primila je u dvorani Zadnje večere, na Maslinskoj gori i na Jordanu. U Svetoj Zemlji kao majka doživjela je veliku radost i utjehu jer su franjevci samostana na brdu Sionu njezina sina Birgera posvetili za viteza Svetoga groba.

Sveta Brigita je svome bratu u pismu napisala: „Predragi moj brate, bila sam u najvećim mukama života. U patnjama, bolesna, siromašna i osjetila sam gorčinu napuštenosti. S ljubavlju sam svake večeri molila ove molitve i moj se život čudesno preobrazio. Gospodin je vjeran svojim obećanjima i ispunio me radošću, doveo do blagostanja i utjehe. Ono što je Isus učinio za mene, bijednu grešnicu, učinit će i za tebe, dragi moj brate. Moli svaki dan ove molitve!”

Sveta Brigita je dugo vremena željela znati broj udaraca koje je Isus primio za vrijeme svoje muke. On joj se jednoga dana ukazao govoreći:

„Dobio sam po Tijelu pet tisuća četiristo osamdeset udaraca (5480) udaraca. Ako ih želite na neki način štovati, izmolite petnaest „Očenaša” i petnaest „Zdravomarija” sa sljedećim molitvama (koje ju je naučio) tijekom cijele godine; na kraju godine počastit ćete svaku od Mojih rana.

Obećao je i svakom drugome tko bude molio ove molitve godinu dana:

– oslobodit ću 15 duša njegove rodbine iz čistilišta
– učvrstit ću i očuvati u milosti 15 pravednika njegove rodbine
– obratit će se 15 grešnika iz njegove okoline
– osoba koja moli ove molitve postići će prvi stupanj savršenstva, te će 15 dana prije smrti primiti dragocjeno Tijelo Isusovo koje će je osloboditi od vječne gladi i dragocjenu Krv koja će joj ugasiti žeđ u vijeke
– 15 dana prije smrti spoznat će u potpunosti sve svoje grijehe i osjetit će gorko pokajanje za njih
– stavit ću pred nju znak svojeg pobjedničkog križa da bih joj pomogao i obranio je od napada njezinih neprijatelja
– prije nego umre doći ću sa svojom preljubljenom i dragom Majkom; primit ću blagonaklono njezinu dušu i odvesti je u vječnu radost
– vodeći je onamo, ponijet ću se prema njoj na poseban način, dat ću joj da pije iz Izvora Moga Božanstva, što neću dati onima koji ne budu molili ove molitve
– treba znati da će svakome tko je živio u smrtnome grijehu tijekom 30 godina, a tko bude pobožno molio ove molitve ili ih bude naumio moliti, Gospodin oprostiti sve grijehe
– branit ću ga od napasti
– sačuvat ću njegovih pet osjetila
– očuvat ću ga od iznenadne smrti
– spasit ću njegovu dušu od vječne muke
– ako je živio po svojoj volji te ako bude morao umrijeti sutra, njegov će se život produžiti
– postići će sve što bude tražio od Boga i Blažene Djevice Marije
– može biti siguran da će se pridružiti zboru anđela
– svaki put kad izmoli ove molitve, dobiva djelomičan oprost
– gdje god se moli i gdje se budu molile ove molitve, tamo će Bog biti prisutan sa svojom milošću
– tko nauči nekoga ove molitve, steći će radost i zasluge koje neće imati kraja, nego će biti postojane i trajati u vijeke. Roditelji i učitelji koji nauče djecu ove molitve osigurat će im time da ona budu sačuvana od svake nesreće.

Sve ove povlastice, obećao je Gospodin Isus Krist sv. Brigiti pod uvjetom da moli ovih 15 molitava svaki dan do smrti. Iste je molitve obećao i onima koji će te molitve moliti godinu dana, a i onima koji druge nauče moliti ove molitve. Ako se koji dan preskoče i ne uspiju izmoliti, drugi dan trebamo izmoliti dva puta, da se nadoknadi.

Nije dovoljno samo čitati, nego treba izgovarati pobožno i s razmišljanjem o tome što se moli.

Petnaest molitava sv. Brigite – pobožnost Kristovoj muci, preuzete su iz knjige „Objava” Spasiteljevih sv. Brigiti Švedskoj. Molitve su odobrene od Kongregacije za širenje vjere (De Propaganda Fide) i pape Klementa XII. Papa Benedikt XIV. piše: „Objave sv. Brigite, bez sumnje, ne zaslužuju status vjerske istine, ali bilo bi ih nerazborito odbaciti, jer počivaju na dovoljnim razlozima da im se pobožno vjeruje.” Papa Pio IX. odobrio je molitve priznavši ih istinitima i korisnima za duše: „One jačaju kršćansku vjeru i ljubav prema Kristovoj muci”. Papa Ivan Pavao II. izjavio je: „Crkva je priznajući Brigiti svetost, prihvatila cjelokupnu vjerodostojnost njezina unutarnjeg iskustva”.

15 molitava sv. Brigite možete pronaći ovdje.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Na vrh