Roditelji i djeca

IZBOR PRIJATELJA

Prosuđivanje – važna lekcija koju dijete može naučiti od vas Ovakav pristup vam se možda čini osuđivački spram druge osobe, ali mi i trebamo prosuđivati postupke drugih birajući s kime ćemo se družiti

Foto: Pixabay

 

Primijetio sam kako jedna prijateljica moje kćeri loše utječe na nju i zato sam prvom prilikom, dok sam ih vozio na trening, s njome zapodjenuo razgovor. Želio sam saznati više o životnim uvjerenjima te njezine prijateljice, o odnosima u njezinoj obitelji i stavu prema školi.

Između ostalog rekla mi je kako zna da je neki profesori mrze te je razrednik već nekoliko puta zvao njezine roditelje na razgovor zbog njezina ponašanja, a ona zapravo ima osjećaj da su se svi urotili protiv nje. Ispričala mi je i kako mama i tata imaju nekih problema, da trenutno ne razgovaraju i da onda svoju ljutnju iskaljuju na njoj sve joj zabranjujući.

Kada sam je pitao zbog čega je trenutno u kazni, odgovorila mi je: „Ma samo sam se jednu večer iskrala iz kuće kako bih prošetala po kvartu sa svojim dečkom“. Također je rekla da se ljute na nju zbog jedinica iz matematike i da ne shvaćaju da je profesor ne voli.

Slušajući naše razgovore u vožnji do treninga, moja je kći počela kod svoje prijateljice uočavati obrazac ponašanja koji joj se nije sviđao

Ova je prijateljica moje kćeri bila vrlo razgovorljiva i spremno je, pomalo i naivno, odgovarala na moja pitanja. Pitanja sam joj postavljao tako da joj pomognem sagledati vlastito ponašanje. „Misliš li da bi izbjegla kaznu da si pričekala i vidjela se s dečkom sutradan u školi umjesto da si kriomice, navečer izašla iz kuće?“ Na takva mi je pitanja obično odgovarala da bi se njezini roditelji u tom slučaju uzrujali zbog nečeg drugog jer što god ona učinila njima ne odgovara.
Slušajući naše razgovore u vožnji do treninga, moja je kći počela kod svoje prijateljice uočavati obrazac ponašanja koji joj se nije sviđao.

ispričala mi je nekoliko slučajeva kada je ta djevojčica druge krivila za nevolju u koju je upala odbijajući priznati ikakvu vlastitu odgovornost

Jednoga mi je dana samo prišla i rekla: „Znaš, prestala sam se družiti s njom. Stalno upada u neke nevolje, a ne sviđa mi se ni način na koji razgovara sa mnom.“ Tada mi je ispričala nekoliko slučajeva kada je ta djevojčica druge krivila za nevolju u koju je upala odbijajući priznati ikakvu vlastitu odgovornost. Za neke je stvari optuživala i moju kćer, koja je u jednom trenutku odlučila povući crtu i prestati se družiti s njome.

Ovakav pristup vam se možda čini osuđivački spram druge osobe, ali mi i trebamo prosuđivati postupke drugih birajući s kime ćemo se družiti

Meni je ta djevojčica zapravo bila draga, ali sam smatrao da često donosi loše odluke. Međutim, nisam branio svojoj kćeri da je, dok su se još družile, pozove kod nas jer mi je bilo drago što imam priliku promatrati njihov odnos. To ne znači da nisam imao povjerenja u svoju kćer, ali ona je u tom trenutku još učila oduprijeti se ponašanjima koja joj se ne sviđaju i obraniti se od pritiska vršnjaka.
Ovakav pristup vam se možda čini osuđivački spram druge osobe, ali mi i trebamo prosuđivati postupke drugih birajući s kime ćemo se družiti. Naravno, naš zadatak nije druge osuditi; konačni sud o drugima ima pravo donijeti samo Bog. Međutim, kao otac dužan sam svoju kćer naučiti pravilno procijeniti tuđe postupke i postaviti kriterije pri odabiru prijatelja.

naša je dužnost procjenjivati postupke osoba kojima smo okruženi. To je veoma važna lekcija koju vaša kći može naučiti od vas

Često čujemo da netko kaže: „Nemaš mi pravo suditi“, pritom misleći na naše prosuđivanje, no naša je dužnost procjenjivati postupke osoba kojima smo okruženi. To je veoma važna lekcija koju vaša kći može naučiti od vas.

Iz knjige „Kako pravi muškarci odgajaju svoje kćeri“ autora Alana Migliorata.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh