Vatikan

VJEROVAO JE DA ĆE GA SLJEDEĆI PAPA SMIJENITI

Prije izbora za papu, Franjo je već bio rezervirao sobu u rezidenciji za stare svećenike Njegovi suradnici u Buenos Airesu vide ga ponekad depresivnog. „U posljednje vrijeme izgledao mi je umorno i potišteno, jer je bio blizu mirovine“, kaže njegov prethodni glasnogovornik

Prije izbora za papu, Franjo je već bio rezervirao sobu u rezidenciji za stare svećenike

Foto: Unsplash,

 

Jorge Mario Bergoglio osjeća da se bliži kraj njegovoj pastoralnoj službi. Predviđa da će sljedeći papa smijeniti, jer će uskoro isteći uobičajeni produžetak od dvije godine koji se daje prelatima nakon sedamdeset pete godine života.

„U posljednje vrijeme izgledao mi je umorno i potišteno, jer je bio blizu mirovine“

Njegovi suradnici u Buenos Airesu vide ga ponekad depresivnog. „U posljednje vrijeme izgledao mi je umorno i potišteno, jer je bio blizu mirovine“, kaže njegov prethodni glasnogovornik, otac Guillermo Marcó15.

U Rim je došao s povratnom kartom u džepu

U studenome prije odreknuća Benedikta XVI., don Pedro Baya vidi kako u siromašni kvart Ramón Carrillo stiže nadbiskup Bergoglio i primjećuje kako je toliko „iscrpljen i umoran“, da ga odlučuje uslikati: „Bojao sam se da ga više neću vidjeti“. Najednom se Bergoglio prisjeti jednog svećenika koji je radio u toj zoni, oca Vernazze. Donose mu fotografiju, a on, inače zatvoren, plače gladeći rukom njegov lik. Psihološki spreman za osamu, Bergoglio je već rezervirao sobu u rezidenciji za stare svećenike u kvartu Flores, gdje je rođen. U Rim je došao s povratnom kartom u džepu, nakon što je unaprijed snimio uobičajenu uskrsnu poruku kao nadbiskup za biskupijsku televiziju Canal-21 iz Buenos Airesa.

Još prije nego je pošao za Rim, Bergoglio je imao jasnu sliku profila sljedećeg pape

Nadbiskup Buenos Airesa ima na umu svoga kandidata: kardinala O’Malleya iz Bostona, poznatog po zalaganju protiv pedofilskog klera u svojoj biskupiji. Još prije nego je pošao za Rim, Bergoglio je imao jasnu sliku profila sljedećeg pape: čovjeka molitve, pape uvjerenog da je na čelu Crkve Krist a ne on, biskupa sklonog „iskazivanju ljubavi prema ljudima i stvaranju zajedništva“. Na koncu, „mora biti u stanju provesti čišćenje u rimskoj kuriji“. To je povjerio jednoj grupi redovnika iz pokreta Schoenstatt.

Nastavak čitajte u knjizi „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ autora Marca Politija. Dopuštenje izdavača vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Ova knjiga ne govori samo vjernicima, samo manje poznate stvari o papi Franji nego se njezin autor bavi i Papinim prethodnicima, ali i, općenito, trenutnom situacijom u Crkvi na svjetskoj razini, a posebno Crkvom u Vatikanu.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh