Čitamo knjigu

FRANJO MEĐU VUKOVIMA

Papa Franjo i cijepanje ustaljene tradicije Sveti Otac govori o Isusu, no spreman je ohrabriti i sljedbenike drugih religija da dobro žive svoju vjeru

Foto: Coronel Gonorrea, Unsplash

Foto: Coronel Gonorrea, Unsplash

 

Konzervativcima je jako zasmetala papina odluka da ne slavi svoj prvi Veliki četvrtak u Bazilici Svetog Ivana Lateranskog i da obred pranja nogu učini u maloljetničkom zatvoru u Casal di Marmo.

Kako može jedna žena sljedbenica islama uosobiti jednoga od dvanaest apostola na Posljednoj večeri?

Naljutio konzervativce

Cijepanje ustaljene tradicije. No, još više je iritirala gesta pranja nogu dvjema ženama, od kojih je jedna od njih muslimanka. Kako može jedna žena sljedbenica islama uosobiti jednoga od dvanaest apostola na Posljednoj večeri? – komentiraju prelati tradicionalisti u Apostolskoj palači.

„U Buenos Airesu kardinal Bergoglio je u obred prihvatio i djevojke. I mi smo predložili prisutnost žena. U Vatikanu su, unatoč ponekom otporu, prihvatili prijedlog“, objasnio je zatvorski kapelan, o. Gaetano Greco. Znak je to neposredne povezanosti pape i klera koji je više u kontaktu sa svakodnevicom.

Sad ćemo izvršiti ovaj obred pranja nogu jedni drugima, i neka svaki od nas razmisli: jesam li doista na usluzi i na pomoć drugome? Razmišljaj samo o tome, to je znak da te Isus pomilovao“

Rekao im je

Dvanaestorici maloljetnika – katolicima, pravoslavima i mulimanima – Franjo je jednostavno rekao: „Sad ćemo izvršiti ovaj obred pranja nogu jedni drugima, i neka svaki od nas razmisli: jesam li doista na usluzi i na pomoć drugome? Razmišljaj samo o tome, to je znak da te Isus pomilovao“. Franjo govori o Isusu, no spreman je ohrabriti i sljedbenike drugih religija da dobro žive svoju vjeru. Na Lampedusi – gdje je stigao nakon tragedije sedam mrtvih osoba i desetaka onih koji su preživjeli brodolom, držeći se satima za gajbe za uzgoj tunjevine – papa je zaželio pedesetorici muslimanskih izbjeglica da u vremenu Ramadana njihov religijski post donese „obilate duhovne plodove“.

Iz knjige „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ autora Marca Politija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti putem webshopa naše Biblioteke Figulus. 

 

 

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine’.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh