Duhovnost

BESKRAJNO JE BOŽJE MILOSRĐE

Prihvaćajući križ, Spasitelj je i nas htio poučiti svojim primjerom Ti ideš u smrt. Ideš iz milosrđa prema meni! O Isuse milosrđa! Daj da iskoristim križ koji si tako radosno prihvatio za mene i umjesto mene! Daj mi podnijeti smrt kako je tebi po volji

Foto: Pixabay, Jeff Jacobs 

 

Klanjamo ti se, Kriste, i blagoslivljamo te. Jer si po svojem svetom križu otkupio svijet.

Razmatranje

Prema istočnom običaju, kazna na osuđeniku izvršavala se javno i istog dana. Da bi sramota i poniženje bili veći, osuđenici su sami morali nositi svoje križeve na mjesto pogubljenja. Ni Gospodin Isus nije bio iznimka. Ponašali su se prema njemu kao prema običnom kriminalcu. Vojnici su skinuli s Isusa skrletni plašt kojim su ga ranije ismijavali i odjenuli mu njegovu haljinu. Donijeli su križ i stavili mu ga na ramena.

Križ je bio osnovna tema njegovih misli

Gospodin Isus čeznuo je za križem, više je puta o njemu govorio, ukazivao je na križ onima koji će ga slijediti. Križ je bio osnovna tema njegovih misli. Stoga se, ugledavši križ, obradovao i privio ga k svojemu Srcu. U križu je naime vidio ispunjenje svih proroštava koja su govorila o njemu, sva obećanja o spasenju čovječanstva. U križu je vidio simbol Božjeg milosrđa, u koje se svi možemo uzdati.

Moramo uzeti križ kao najkorisnije sredstvo svojeg spasenja

Prihvaćajući križ, Spasitelj je i nas htio poučiti svojim primjerom. I mi moramo uzeti križ kao najkorisnije sredstvo svojeg spasenja.
A tko to od nas ne nosi križ? Ljudski život nije oslobođen trpljenja i bijede: bolesti, tuge, siromaštvo, prijezir, neuspjesi i zaborav, ratovi i glad, porazi, kušnje i naposljetku smrt – to su naši svakodnevni križevi, posebice u današnje vrijeme. Primorani smo nositi te križeve, željeli mi to ili ne. Ali umjesto da ih nosimo prigovarajući, prihvatimo ih poput našeg Spasitelja – s vjerom i pouzdanjem, a možda i s radošću, gledajmo na njih kao na sredstvo okajanja za naše grijehe, zadovoljštinu za grijehe trpećih duša u čistilištu i za obraćenje grešnika.

Molitva

Gospodine Isuse, šutim od zaprepaštenja dok slušam u duhu kako Pilat govori: „Liktore, pripremi križ!“ Ti ideš u smrt. Ideš iz milosrđa prema meni! O Isuse milosrđa! Daj da iskoristim križ koji si tako radosno prihvatio za mene i umjesto mene! Daj mi podnijeti smrt kako je tebi po volji. Ali ukloni pravednu kaznu vječne smrti za tolike moje grijehe i nevjernosti. Pogledaj me svojim okom beskrajna milosrđa, da bih te ljubio neprestanom ljubavlju i u ovom životu i u vječnosti! Primi kao zadovoljštinu za moje grijehe i grijehe cijelog svijeta ovu moju goruću čežnju da ti svojom nedostojnom krvlju iskažem ljubav. Amen.

Vječni Oče, prikazujem ti tijelo i krv, dušu i božanstvo preljubljenoga Sina tvojega, Gospodina našega Isusa Krista;
– kao zadovoljštinu za grijehe naše i cijeloga svijeta.

Smiluj se nama, Gospodine;
-smiluj se nama!

Dušom njenom razboljenom,
rastuženom, ražaljenom,
prolazio mač je ljut.

Ulomak iz knjige Beskrajno je Božje milosrđe – razmatranja Križnog puta i Svete krunice s duhovnikom sv. sestre Faustine, autor bl. Mihael Sopoćko. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh