Razno

PREMJEŠTAJI SU STRESNI I ZA SVEĆENIKE I ZA VJERNIKE

Zašto se svećenike toliko često premješta? Postoji više razloga zašto se svećenike premješta u drugu župu, a učestalost premještaja razlikuje se od biskupije do biskupije...

Draga Katrino,

Imam dva pitanja za tebe. Zbog čega se svećenike tako često premješta? U našoj župi otprilike svake tri godine dobijemo novog župnika. Drugo je moje pitanje kako trebamo dočekati novog svećenika. Voljela bih da se osjeća dobrodošlo. Imate li kakve ideje?

M. M. R.

Draga M. M. R,
to su dobra pitanja.

Upitala sam nekoliko svojih prijatelja svećenika kako bi ih župana zajednica mogla najbolje dočekati, a njihovi su se odgovori razlikovali kao i njihove osobnosti. Većina je predložila da ga se pozove na večeru, ali su me također upozorili da bi svećenik mogao biti introvertiran ili previše zaposlen po dolasku. No čini mi se da je to najbolji prijedlog, jer svatko voli dobru hranu i poziv u obiteljski dom. Jednom mi je jedan svećenik rekao: „Ako me nahranite, zapamtit ću vaše ime.“ Razumjela sam, oče!

Bilo je također prijedloga da bi pisana čestitka dobrodošlice bila jednostavan i originalan način da se dočeka svećenika. Mogao bi se priložiti i dar od desetak dolara za benzin i ostale troškove. Nije potrebno puno da se izraze iskreni osjećaji. Ostale ideje bile su razne ručno izrađene čestitke s duhovnim porukama, kao i ponuda da mu se pomogne što je potrebno u župi.

Suzdržite se od ogovaranja

Spomenula bih i ponešto što svećenika zacijelo neće razveseliti. Nemojte reći svećeniku: „Tako se to nikada nije radilo“, ili: „Tako to nije činio vaš prethodnik.“ Nemojte mu tužakati druge župljane, niti javno kritizirati ako vam se štogod ne sviđa kod novog župnika ili se s njim ne slažete. Dakle nemojte ogovarati. Budite strpljivi i dajte mu vremena da se prilagodi novoj sredini. Strpljivost je vjerojatno najbolji dar koji možete dati novomu župniku.

Što se tiče drugog potanja, postoji više razloga zašto se svećenike premješta u drugu župu, a učestalost premještaja razlikuje se od biskupije do biskupije. U mojoj biskupiji, naprimjer, župnika se mijenja svakih šest godina, dok u nekim biskupijama to nije određeno. Kad mu istekne šest godina, župnik može zatražiti da ostane ili da ode u drugu župu, a biskup daje konačnu potvrdu.

Stvar je za raspravu jesu li uistinu potrebne tako česte promjene

Što se pak tiče župnih vikara ili župnikovih pomoćnika, oni obično nemaju zadano vrijeme koliko ostaju u pojedinoj župi i mogu često biti premještani, ali načelno ne prije isteka jedne godine, a nikako ne duže od tri godine. Čula sam da je razlog njihova česta premještanja taj da steknu što više iskustva dok se pripravljaju da i sami postanu župnici.

Smjene svećenika najviše su uzrokovane praktičnim razlozima. Tako oni stječu razna iskustva i bolje upoznaju situaciju, a izbjegava se i stvaranje osobnog kulta svećenika.

Svjesna sam da premještaji mogu biti stresni i za svećenika i za župljane, dok prilagođavanje na novu sredinu (i na novog župnika) ovisi o osobi. Neke će smjene svećenika biti bezbolne, a neke će veoma uznemiriti župljane, jer su se navezali na svojeg župnika. Stvar je za raspravu jesu li uistinu potrebne tako česte promjene. No, nakraju, najvažnije je ne zaboraviti da je jedini odnos koji ostaje i koji treba graditi onaj između Božjeg naroda i Isusa Krista.

Autor: Katrina Fernandez  (Aleteia.org; Book.hr)

Preveo Josip Sinjeri

Najčitanije

Na vrh