Osobni razvoj

PRAVILNA NJEGA NOVOROĐENČADI // Zašto ne bi trebalo oprati novorođenčad Jednostavna promjena bolničke prakse znatno utječe na zdravlje novorođenčadi i pospješuje dojenje

Zašto ne bi trebalo oprati novorođenčad

Foto: Shutterstock

 

Kupanje djeteta odmah nakon poroda štetno, čak i veoma opasno

Rodila sam petero djece, a nikad se nisam zapitala zašto su mi medicinske sestre svaki put uzele dijete iz naručja ubrzo nakon poroda da bi ga okupale. Zapravo sam uvijek bila pomalo ljubomorna, jer je porođaj gadna stvar i uvijek bih se poslije i sama poželjela okupati.

Međutim najnovija inicijativa medicinske sestre iz Illinoisa Courtney Buss tvrdi da je kupanje djeteta odmah nakon poroda štetno, čak i veoma opasno.

„Novorođenčad se rodi prekrivena tzv. sirastim mazom“, kaže Buss. „To je bijela tvar nalik na balzam. Ta se tvar razvija u trećem tromjesečju trudnoće, vodootporna je i štiti djetetovu kožu te sprečava isušivanje i održava normalnu tjelesnu temperaturu. K tomu štiti od infekcija i pomaže koži novorođenčeta da se razvije i ojača.“

Čemu služi bijela tvar

Jasno, znala sam da bijela sluz ima neku svrhu, ali mislila sam da ona služi zaštiti djeteta od tekućine u maternici. Ali ispada da sirasti maz, osim što štiti dijete od infekcije i zadržava njegovu toplinu, utječe i na uspješnost dojenja.

Ta tvar naime služi da bi dijete prepoznalo majčin miris i naviknulo se na majku, ali također i kontroliranju razine šećera u krvi i očuvanju djetetove energije da može sisati. Bolnica „Advocate Sherman“, u kojoj je Buss počela primjenjivati svoju metodu odgođenog kupanja, stopa dojenja porasla je s 51 % na 78 % u prvih deset mjeseci. I ne samo to. Hipotermija je opala s 29 % na 14 %, a hipoglikemija s 21 % na 7 %. Ti rezultati toliko su zapanjujući da ih je odmah zamijetila uprava bolnice te je dosada šest od 12 bolnica u zdravstvenom sustavu „Advocate“ usvojilo primjenu metode odgođenog kupanja.

To su nevjerojatni rezultati za takvu jednostavnu promjenu. Buss ističe da roditelji mogu odlučiti da se njihovo dijete svejedno opere, ali većina ih to ne čini, što mi se čini sasvim normalnim. Imam dojam da će se praksa odgođenog kupanja uskoro raširiti u sve bolnice, samo dok roditelji doznaju koje su sve prednosti toga. Kao što sam ja doznala!

Autor: Calah Alexander (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh