Aktualnosti

POSMRTNI OSTACI PRONAĐENI SU KRAJEM LISTOPADA Koptski mučenici bit će pokopani u egipatskoj provinciji Minyi: ‘Umirali su s Kristovim imenom na usnama’ Posmrtni ostaci 21 ubijenog kršćanina pronađeni su početkom listopada ove godine nedaleko od libijskoga grada Sirte, a identifikaciju je omogućila DNK analiza.

Koptski mučenici bit će pokopani u egipatskoj provinciji Minyi: 'Umirali su s Kristovim imenom na usnama'

Posmrtni ostaci koptskih mučenika, koje su 2015. godine u Libiji ubili džihadisti povezani sa samozvanom Islamskom državom, trebali bi se kroz sljedećih nekoliko dana prenijeti u Kairo. Mučenici će potom biti pokopani u crkvi u selu Al-Our nedaleko od grada Samalut u egipatskoj provinciji Minya – prenijela je agencija Fides. Posmrtni ostaci 21 ubijenog kršćanina pronađeni su početkom listopada ove godine nedaleko od libijskoga grada Sirte, a identifikaciju je omogućila DNK analiza.

Institut za pravnu medicinu u Kairu pozvao je članove obitelji libijskih mučenika da predaju svoj DNK-uzorak zdravstvenim ustanovama u Minyi, čime je omogućena identifikacija. Obitelji su pozdravile identifikaciju jer je time omogućen pokop njihovih najmilijih u crkvi u Al-Ouru.

Spomendan – 15. veljače

Podsjećamo da su egipatske vlasti 6. listopada potvrdile kako su pronašle ostatke 21 koptskog kršćanina, među kojima je bilo 20 egipatskih Kopta te jedan iz Gane. Video-zapis u kojima je prikazano ubojstvo muškaraca, koji su godinama radili u Libiji, objavljen je na džihadističkim stranicama u veljači 2015. godine. Nakon što je saznao za ubojstvo koptskih kršćana, papa Franjo rekao je sljedeće [1] :

„Dopustite mi izraziti duboku žalost. Danas sam pročitao o pogubljenju koptskih kršćana. Govorili su samo: ‘Isuse, pomozi mi’. Ubijeni su jedino zbog toga što su kršćani. Krv naše braće kršćana svjedočanstvo je koje vapi. Bilo da su katolici, pravoslavci, kopti ili luterani – nije važno – kršćani su! I krv je jednaka. Krv ispovijeda Krista. Mučenika ima među svim kršćanima“.

Patrijarh Koptske pravoslavne Crkve, Tawadros II, tjedan dana nakon objave video-zapisa žrtve je unio u popis koptskih mučenika, takozvani Synaxarion, a odredio je da se njihov spomendan slavi 15. veljače.

Izvor:  Vatikanski radio; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh