Razmišljamo o evanđelju

GDJE TI JE BLAGO ONDJE ĆE TI BITI I SRCE

Priča iz života svetog Antuna Padovanskog: Pokojnik je već u paklu Spremni smo ustima reći: „Gospodine, klanjam ti se, ljubim te i hvalim“, ali u stvarnosti naše srce prebiva drugdje

Priča iz života svetog Antuna Padovanskog: „Pokojnik je već u paklu“

Foto: Unsplash, Kelly Sikkema

 

Dok sam slavio, vidio sam GINU (izmišljeno ime) kako žurno izlazi iz Crkve. Nakon nekoliko dana susreo sam GINU i upitao je: „Što se dogodilo prošle nedjelje?“ . Odgovori: „Oče, morala sam trčati kući jer sam se tijekom mise sjetila da nisam zatvorila sef. Unutra je bio moj nakit kojeg sam naslijedila od svoje majke koja je prešla u nebo“ .

GININO srce nije bilo u Isusovom srcu, sjedištu svake mudrosti i znanosti, nego u nakitu. Spremni smo ustima reći: „Gospodine, klanjam ti se, ljubim te i hvalim“, ali u stvarnosti naše srce prebiva drugdje.

Priča iz života svetog Antuna Padovsnkog

Ima jedna vrlo značajna epizoda iz života Padovanskog Sveca. U jednom gradu na sjeveru Italije slavio se pogreb. I Svetac je bio prisutan. Biskup grada je slavio Misu. Pročitavši Evanđelje, Biskup je počeo s homilijom u kojoj, umjesto da govori o Kristu, umrlom i uskrsnulom za naše spasenje, hvalio je pokojnika zbog njegove dobrote prema siromasima i zbog njegove velike vjere. Iznenada, Sveti Antun Padovanski se ustade i, potaknut Duhom, reče Biskupu da okonča svoju homiliju otkrivajući cijelom zboru da je pokojnik već u paklu jer je za života bio lihvar. Biskup zatraži od Sveca neki znak kojim bi potvrdio svoju izjavu. Svetac je naredio da se raspore prsa leša, te da će otkriti da njegovog srca više nema, i da će ga pronaći u njegovoj kući u sefu. Svetac je imao pravo. Srce pokojnika nađeno je u sefu. Tako su se ostvarile Isusove riječi: „Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce“.

U Raju ćemo doživjeti mnoga iznenađenja: neki od onih za koje smo mislili da su u Paklu primljeni su u Raj.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh