Svetac dana

15. RUJNA

Gospa Žalosna Častimo Gospu Žalosnu ili Mariju od sedam žalosti (Mater dolorosa). Prisjećamo se sedam teških trenutaka Marijina života...

Gospa Žalosna

Pobožnost prema Gospinim žalostima ima svoj biblijski temelj u proroštvu starca Šimuna Mariji: »A tebi će samoj mač probosti dušu« (Lk 2,35). Te riječi s kontekstom naviještaju Kristovu muku. A budući da nitko nije s Isusom tako usko povezan kao njegova Majka, nikoga kao nju neće pogoditi to što će Isus biti »znak kojemu će se protiviti« (Lk 2,34), nikoga kao nju neće potresti njegova muka. Vlastito predslovlje današnjega blagdana u njemačkom izdanju Rimskoga misala kaže ovako: »Kad je Marija stajala pod križem, ispunila se riječ starca Šimuna: mač je probo njezinu dušu kod muke i smrti njezina Sina.«

Sedam žalosti

Gospa je raznim čudesnim uslišanjima pokazala da joj je pobožnost prema njezinim žalostima draga i tako je ta pobožnost u kršćanskom puku sve više uzimala maha. Častimo Gospu Žalosnu ili Mariju od sedam žalosti (Mater dolorosa). Prisjećamo se sedam teških trenutaka Marijina života:

  1. Šimunovo proročanstvo u hramu da će joj „mač probosti dušu”
  2. Bijeg s djetetom Isusom u Egipat
  3. Traženje izgubljenog dječaka Isusa u hramu
  4. Susret s Isusom na križnom putu
  5. Boli dok su Isusa pribijali na križ
  6. Skidanje Isusa s križa („Pietà”)
  7. Isusov pogreb

Marija je svim svojim srcem prihvatila Božju volju

Duhovno iskustvo drugih, osobito svetaca, može nam pomoći da se i mi što bolje uživimo u pojedine duhovne stvarnosti, pa tako i u žalosti Blažene Gospe. Danas ćemo se poslužiti duhovnim iskustvom serafskog naučitelja sv. Bonaventure, koji u svome djelu Sedam darova Duha Svetoga ovako govori o Marijinim žalostima:

„Kad je Krist, da bi nas očistio, oprao i otkupio, trpio na križu, bila je prisutna i Djevica Marija. Ona je svim svojim srcem prihvatila volju Božju te pristala da za nas bude prikazana na križu otkupnina što je proizašla iz njezina krila.”

Slavna je Djevica platila našu otkupninu kao jaka žena, puna ljubavi i sućuti prema Kristu

U Izrekama čitamo: „Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu” (Izr 31,30). Anu su hvalili jer je prikazala Samuela; ona je darovala svog sina za službu, ali sveta je Djevica prikazala svoga Sina za žrtvu. I ti, Abrahame, ti si doduše htio žrtvovati svoga sina, no konačno si ipak žrtvovao ovna, dok je slavna Djevica žrtvovala svoga Sina. Još se uvijek hvali mala siromašna udovica kada je prinijela kao dar sve što je imala, ali ova druga žena, slavna Djevica, u svom beskrajnom milosrđu, u svojoj ljubavi i predanju prema Bogu, žrtvovala je sav svoj život. Slavna je Djevica platila našu otkupninu kao jaka žena, puna ljubavi i sućuti prema Kristu. Rečeno je kod sv. Ivana: „Žena je žalosna kada rađa, jer je došao njezin čas” (Iv 16,21). Blažena Djevica nije okusila boli što su prethodile rađanju, jer nije začela u grijehu kao Eva, protiv koje bî izrečeno prokletstvo; njezina je bol došla kasnije, ona je u boli rađala pod križem.

Blažena je Djevica platila našu otkupninu kao jaka žena i puna samilosne ljubavi prema svijetu, a nadasve prema kršćanskome puku. „Može li žena zaboraviti svoje dojenče, ne imati sućuti za čedo utrobe svoje?” (Iz 49,15). To nam može pomoći da shvatimo kako je sav kršćanski puk izišao iz krila preslavne Djevice.

Kako ljubaznu Majku imamo! Oblikujmo se prema svojoj Majci i nasljedujmo je u njezinoj ljubavi! Ona je imala toliku sućut prema dušama da nije držala do bilo kakva vremenitog gubitka, niti do kakve tjelesne patnje; sve joj je to bilo kao ništa. Otkupljeni smo, dakle, uz veliku cijenu!«

Litanije Gospe Žalosne

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj se nama.
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, Jedan Bože.

Majko Raspetoga, moli za nas!
Majko srca probodena,
Majko Otkupiteljeva,
Majko otkupljenih,
Majko živih,
Majko učenika,
Djevice poslušna,
Djevice prikazujuća,
Djevice vjerna,
Djevice šutnje,
Djevice oproštenja,
Djevice iščekivanja,
Ženo prognana,
Ženo jaka,
Ženo neustrašiva,
Ženo bola,
Ženo novog saveza,
Ženo nade,
Nova Evo,
Družice Otkupiteljeva,
Službenice pomirenja,
Obrano nevinih,
Hrabrosti progonjenih,
Jakosti potištenih,
Nado grešnika,
Utjeho žalosnih,
Utočište bijednih,
Okrepo prognanih,
Oslone slabih,
Olakšanje bolesnih,
Kraljice mučenika,
Slavo Crkve,
Djevice Uskrsa,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine.
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine.
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj se nama.

R. Moli za nas, Djevice prežalosna.
O. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se:

Bože, ti si htio da uz tvog sina, na križu uzdignuta, bude prisutna i njegova žalosna Majka: daj da i mi, s njome pridruženi Kristovoj muci, budemo dionici i slave uskrsnuća. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh