Svjedočanstva

DIRLJIVO SVJEDOČANSTVO

Pismo tati U naše je uredništvo pristiglo dirljivo svjedočanstvo jedne djevojke koja se obraća svome ocu. Ponekad možda i nismo svjesni koliko dijete može patiti zbog toga što jedan od roditelja nije prisutan u njegovu životu. Ne samo fizički, već i duhom; da čuje, primjećuje, pruži podršku i ohrabrenje. Tako tereti života postaju puno lakši. ❤ Ispitajmo svoju savjest, i provjerimo trebamo li nešto mijenjati u odnosu sa svojom djecom…

Pismo tati

Foto: Shutterstock

 

Dragi tata,

prošlo je 16 dugih godina bez tebe. 16 godina patnje, boli, ali i radosti, uspona i padova – sve to bez tebe. Propustio si mnogo toga. Propustio si moje prve riječi, moje prve korake. Kada sam progovorila, nisam mogla reći „tata“. Morala sam živjeti s činjenicom da će mi biti uskraćena ta riječ, kao da je odvojen jedan dio mene. Ako ste se ti i moja mama razišli, mogao si me posjećivati, igrati se sa mnom dok sam bila mala, da barem malo osjetim očinsku ljubav. Razvod nije i razdvajanje od mene. Sve ove godine moja je mama bila uz mene, moj čvrsti oslonac koji nikad neće pasti, moj temelj za bolju budućnost. Samo ona.

Puno si propustio. Prošli su rođendani i imendani, a tebe nije bilo

Kada sam krenula u prvi razred, svi su se hvalili svojim očevima, a ja sam ih samo blijedo gledala i stajala povučena i potištena. Bilo je tu neprospavanih noći u kojima sam razmišljala: „Bože, što sam ti skrivila? Zašto me tata ne želi? Zar me zaista mrzi?“ Sve je to utjecalo na mene. Došla je i Prva Pričest. Opet veliko slavlje, ali u mom srcu praznina i tuga, jer te ni tada nije bilo. Nisi me vidio. Nisi se slikao sa mnom. Unatoč brojnim poklonima koje sam dobila, željela sam samo jedno, a to je da si ti bio tamo, da sam te vidjela. Puno si propustio. Prošli su rođendani i imendani, a tebe nije bilo. Iako imam puno prijatelja koji mi daju podršku, dok te ne vidim, uvijek ću osjećati prazninu.

Eto, dragi tata, kako godine lete, došla sam i u pubertet, predivno vrijeme mladenaštva. Ovo ljeto upoznala sam dečka koji ima istu sudbinu kao i ja. Našla sam nekoga tko mi je podrška i znam da me voli jer je imao jako teško djetinjstvo.

Želim te vidjeti, iako je prošlo 16 godina. Nemoj misliti da te osuđujem za sve te godine propusta. Uvijek mislim da ni tebi nije bilo lako svo to vrijeme

Nakon 15 godina, moj se život promijenio. Upoznala sam strica, strinu, bratića i sestričnu i tada sam shvatila da me vole. No opet sam imala neku prazninu, i imat ću je dok te ne upoznam. Nakon susreta s njima, mislila sam da ćemo se čuti i upoznati, ali nisi se javio. Voljela bih da se upoznamo, da me nazoveš i da se vidimo. Želim te vidjeti, iako je prošlo 16 godina. Nemoj misliti da te osuđujem za sve te godine propusta. Uvijek mislim da ni tebi nije bilo lako svo to vrijeme. Mislim da jednostavno treba naći put do tvog srca i mislim da se ti trebaš nekome otvoriti, reći sve što te muči, tišti i sve svoje osjećaje izbaciti iz sebe.

Sjeti se nekada da imaš kći koja te želi upoznati, koja te neće osuđivati i predbacivati ti sve ove godine.

Zauvijek tvoja, L.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh