Svjedočanstva

NAŠE VRIJEME NIJE I BOŽJE

Osjećam li prazninu jer se još nisam udala i nemam djecu? Svakako. Ali, svejedno volim svoj život… Moja se teza temeljila na knjizi „Ljubav i odgovornost“ Karola Woityle, koji je kasnije postao sv. Ivan Pavao II. U toj je knjizi Woityla objasnio da je svako ljudsko biće seksualno, ali i racionalno. To znači da se možemo kontrolirati. Čednost znači težiti savršenoj ljubavi.

Osjećam li prazninu jer se još nisam udala i jer nemam djecu? Svakako. Ali, svejedno volim svoj život…

Foto: Shutterstock

 

Zovem se Kate. Imam 32 godine. Djevica sam. Kad sam bila mlada uvijek sam zamišljala da ću se udati do 25. godine i imati puno djece. To se očito nije dogodilo. Ili se još nije dogodilo. Ali svejedno volim svoj život. Imam dobre prijatelje, veliku obitelj, hobije i dobar posao. Osjećam li prazninu jer se još nisam udala i jer nemam djecu? Svakako. Želim li voditi ljubav? Naravno.

Možda shvaćaju da prezervativ ne štiti srce, i da je istinska ljubav nešto što vrijedi čekati

Ali vjerujem da živim puniji i kvalitetniji život zbog moje predanosti. Provodim svaki dan radeći ono što volim, ne trošim svoje vrijeme brinući se oko buđenja uz neznanca, dobivanja spolno prenosivih bolesti ili izostanka mjesečnice.

Nedavno istraživanje pokazalo je da su mladi ljudi gotovo dvostruko manje spolno aktivni od prethodne generacije. Iako postoji mnogo mogućih uzroka za tu promjenu, sasvim je razumljivo da ta generacija ne želi stresove koje izvanbračni seks donosi – neplanirane trudnoće, spolne bolesti, itd. Možda shvaćaju da prezervativ ne štiti srce, i da je istinska ljubav nešto što vrijedi čekati i za što se isplati boriti.

Kao katolkinja shvatila sam da su celibat i čednost vrline koje se prakticiraju s ciljem. Čistoća nije samo suzdržavanje od svojih želja, niti je to nešto što se prakticira samo prije braka. Čistoća je način života, usredotočen na slobodu i ljubav, koji poziva sve ljude da se vole i da vole druge na najprikladniji mogući način.

Premda još nisam u braku, nemam puno djece ni veliku kuću s bijelom ogradom, moja predanost omogućila mi je slobodu da živim život koji želim

Na fakultetu sam imala kolegij „Kršćanski brak“ i tad sam počela shvaćati da je čistoća puno više od „čuvanja za brak“. Počela sam dublje istraživati tu temu. Rezultat toga bio je moj rad „Čistoća u modernom svijetu i ispunjenje čistoće unutar Katoličke Crkve“.

Moja se teza temeljila na knjizi „Ljubav i odgovornost“ Karola Woityle, koji je kasnije postao sv. Ivan Pavao II. U toj je knjizi Woityla objasnio da je svako ljudsko biće seksualno, ali i racionalno. To znači da se možemo kontrolirati. Čednost znači težiti savršenoj ljubavi. Svi moramo težiti tome da volimo druge na najbolji mogući način – to je čednost u svojoj suštini.

Vrline, uključujući čednost, moraju se prakticirati kao novi sport ili vještina. Nekad će vam biti jako teško, ali uvijek morate ostati vjerni i ustrajati, pogotovo u teškim trenucima. Kao kršćanka, vjerujem da je sve moguće uz Božu pomoć a također sam okružena i dobrim prijateljima koji podržavaju moju odluku.

Premda još nisam u braku, nemam puno djece ni veliku kuću s bijelom ogradom, moja predanost omogućila mi je slobodu da živim život koji želim. (…)

Autorica: Kate Bryan (The Washington Post)

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh