Aktualnosti

DJECA BLAGOSLOVA

NOVO JAVLJANJE IZ UDRUGE ZDENAC 45 djece je zbrinuto, svakodnevno imaju obroke i svakodnevno se s njima radi. Ostali čekaju! Javi se i budi kum-hranitelj koji financira jedno ili više djece 😇

Foto: Udruga Zdenac

 

Početkom mjeseca objavili smo apel volontera Zdenca za pomoć siromašnoj djeci Venezuele: Prava prilika za velika djela milosrđa: Javite se i budite kumovi djece blagoslova. Javili su nam kako teče akcija.

Djeca blagoslova i nadnaravna strpljivost

Dragi prijatelji i suradnici Zdenca, Hvala Vam! Hvala vam u ime „Djece blagoslova“ kojoj ste pomogli i u ime onih kojima je još potrebna pomoć.

45 djece je zbrinuto, svakodnevno imaju obroke i svakodnevno se s njima radi.

Rad s njima iziskuje jako puno strpljenja, upornosti, blagosti i razumijevanja. Djeca su odgajana i „školovana“ na ulici. Usvojila su jezik ulice. Volonteri ih poučavaju lijepom ponašanju i izražavanju. Teško je održati disciplinu, nemaju koncentracije, nemirni su i nezainteresirani. Nekoliko dana dolaze redovito pa nestanu, nitko ne zna gdje su. Svakodnevno je potraga za nekim od njih. Neki se sami pojave i ne žele razgovarati niti dati bilo kakvu informaciju o tome gdje provode vrijeme. Zna se gdje ga provode i što čine.

45 djece je zbrinuto, svakodnevno imaju obroke i svakodnevno se s njima radi

Jako su zatvoreni, ne govore o sebi, o onom što osjećaju i kako doživljavaju i proživljavaju svoju surovu stvarnost. Neki uopće ne progovaraju, već samo promatraju i čude se. Na njihovim licima iščitava se začuđenost, zabrinutost, nepovjerenje. Ne razumiju zašto im pomažemo, zbog čega nam je toliko stalo do njih, pitaju se što li ćemo od njih tražiti zauzvrat… I kad im kažemo koji je motiv našega pomaganja, ne razumiju. Nitko od njih ne ide u Crkvu, a molitva im je nepoznanica. Od nikoga, pa ni od baka, nisu čuli za Isusa, koji voli svako dijete.

Ne razumiju zašto im pomažemo, zbog čega nam je toliko stalo do njih, pitaju se što li ćemo od njih tražiti zauzvrat… Rad volontera Zdenca je krvav. Iziskuje nadnaravnu strpljivost i ustrajnost

Rad volontera Zdenca je krvav. Iziskuje nadnaravnu strpljivost i ustrajnost. Djecu upoznaju s osobom Isusa Krista. Uče ih moliti, blagoslivljati dobročinitelje i jedni druge.

Većina djece je iz problematičnih obitelji koje su predane kriminalu. Većina očeva je nepoznata, a ostali očevi su u zatvoru. Majke su neuredna morala. To se prenosi s generacije na generaciju. Njihovi roditelji su odgajani na isti način, ali je tada bilo lakše jer nije bilo ove ekonomske krize. Imali su hranu, odjeću i liječenje. Sada ničega od toga nema.

Djeca trebaju model odrastanja, kopiraju svoje roditelje. Nemaju nadzor i odgaja ih ulica. Polugoli su i gladni. Imena ne žele reći, nemaju povjerenja. Preživljavaju krađom.

Puno djece živi sa svojim bakama. Uglavnom imaju zaštitu, ali nemaju što jesti.

Neki žele u Zdenac; voljeli bi upoznati se s programom solidarnosti, učiti nove stvari, dok se drugi ne izjašnjavaju. Svi su gladni. I sve njih za dolaženje u Zdenac veže dnevni obrok.

Obratite pozornost na ovu djecu s ulice: kako su odjevena, pogledajte njihove oči, izraz lica. Dječju bezbrižnost, razigranost, osmijeh.

Ova djeca su iz obitelji poznate po kriminalu. U kući ih živi dvanaestero. Svi susjedi od njih okreću glavu, boje ih se. Dječak u crvenim hlačama i plavoj majici već je nekoliko mjeseci proveo u zatvoru. Ukrao je mobitel.

Što ga god tko upita, on šuti i mrko pogleda. Kad smo ga pitali za ime, opet je šutio i na licu imao izraz ljutnje. Upitali smo djecu s kojima je bio za njegovo ime, no on ih je samo pogledao i nitko se nije usudio reći ime.

Već velike djevojčice. Dvije godine bile su u projektu „Spasimo djecu do 7 godina“, u kojem se pod nadzorom nutricionista Zdenca priprema mliječni napitak koji se temelji na žitaricama i sadrži 700 kalorija. U ovom projektu su najranjiviji, neuhranjena djeca. Volonteri Zdenca napitak nose u njihove domove i čekaju dok ga ne popiju. Jer, događalo se da ga roditelji podijele s drugom djecom i onda se neuhranjeni nisu oporavljali.

Zahvaljujući dobročiniteljima Zdenca, djevojčice su dobro i zdravo. Svakodnevno u Zdencu imaju obrok, a budno oko volontera prati njihovo odrastanje.

Još jednom velika „hvala“ svim prijateljima srca široka i prepunog ljubavi prema najmanjima. Hvala za djela milosrđa i za to što ste omogućili da ovo ne budu djeca od kojih svatko okreće glavu.

N. M.

Projekt Djeca blagoslova!

Projekt je rođen kao odgovor na situaciju mnogih obitelji koje žive u ekstremnom siromaštvu, čija djeca ne idu u školu, provode vrijeme na ulici, pokušavaju preživjeti na vrelom asfaltu, hodaju bosi, prljave i poderane odjeće. Mala djeca potpuno gola, u najboljem slučaju polugola.

Mnogi od njih žive na rančevima ili u posuđenim kućama, bez vode, bez struje, bez sanitarnog čvora.

Sagledavajući i suosjećajući s ovim majkama, bakama i djecom, osjećamo Božji poziv da se pobrinemo o toj djeci i pomognemo njihovim majkama i bakama.

Njihove majke opterećene su brigom pribavljanja hrane, lijekova, preživljavanjem. Očevi su emigrirali u druge zemlje Južne Amerike trbuhom za kruhom. Radili su kao ulični prodavači.

Ima četiri mjeseca; kožna bolest zbog loših higijenskih uvjeta…

…i neuhranjenost

Zbog pandemija u svim zemljama zabranjena je ta vrsta posla. Otežana komunikacija i izvanredna kritična situacija uzrokovala je prekid kontakta s obitelji.

Dosta je očeva u zatvoru, drugi su ubijeni jer pripadaju pljačkaškim bandama.

Većina djece živi s bakama. Majke su umrle ili su našle novog partnera.

Sagledavajući i suosjećajući s ovim majkama, bakama i djecom, osjećamo Božji poziv da se pobrinemo o toj djeci i pomognemo njihovim majkama i bakama.

Postani kum-hranitelj

Volonteri Zdenca brinu se o ovoj zapuštenoj djeci, djeci koja su vrijeme preko dana provodila na ulici. Duhovne majke Zdenca (volonteri) u potpunosti brinu o svim potrebama: hrani, odjeći, zdravlju, školi, odgoju, ponašanju.

Mjesni volonteri su isto jako siromašni i nemaju mogućnost plaćanja troškova za hranu, odjeću i obrazovanje. Zdenac i njima pomaže.

Javite se i budite kumovi-hranitelji koji žele financirati jedno ili više djece. Mjesečni osnovni troškovi su 150 kn po djetetu. Kum ili kuma prima fotografiju i kratku priču o djetetu.

Skeniranjem koda možete biti kum/kuma-hranitelj djetetu koje živi u ekstremnom siromaštvu

Doprinos se može uplaćivati mjesečno na račun Zdenca (150 kn) s upisom: djeca blagoslova ili odjednom 1800 kn, što odgovara jednoj godini.

Na ovaj način kum/a nanovo preporađa dijete nesreće u dijete blagoslova. Uličara i potencijalnog delikventa odgaja u sretnu osobu. Dijete od kojeg svatko okreće glavu u dječaka i djevojčicu lijepog i dobrog ponašanja.

Prava prilika za velika djela milosrđa. Bog čuda čini kad mu se stavimo u službu.

Skeniranjem koda možete biti kum/kuma-hranitelj djetetu koje živi u ekstremnom siromaštvu.

 Bar kodovi za uplatu:

     mjesečna uplata                                                                                                               godišnja uplata

                                                                  

 

PODACI ZA UPLATU

PRIMATELJ: Zdenac, I.G. Kovačića 39, 10370 Dugo Selo

IBAN: HR9023400091110984714

MODEL: HR00

POZIV NA BROJ: 80

SWIFT (za uplate iz inozemstva): PBZGHR2X

Opis plaćanja: Djeca blagoslova-kumovi hranitelji

Spasimo život

Jako pothranjen

U Programu je

Moli da uđe u Program

Ne ide u školu; na ulici je

Ne ide u školu. Živi na ulici. Prepustio se uličnom kriminalu

Želi u program

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh