Brak i odnosi

UZROK RASPADA MNOGIH BRAKOVA

Tihi razvod Provjerite je li vaš brak u opasnosti od tihog razvoda!

Mnogi naizgled sretni bračni parovi zapravo žive u 'tihom razvodu'

Foto: Shutterstock

 

Ostati otvoreni jedno drugome, i blagoslov je i bol. Ako u braku želimo ostati istinski živi i u tome životu uživati, moramo neprestano rasti i mijenjati se. Konačni rezultat života u Kristu u braku trebala bi biti preobrazba svake naše rane u Križ slave. (Razumljivo, ono što govorimo za brak trebalo bi, iako do manje mjere, vrijediti i za sve druge odnose: između svećenika i puka, učitelja i učenikâ, nadređenoga i zaposlenih; među prijateljima itd.). No, zbog nezrelih reakcija na rane mnogi bračni parovi zaustavljaju postupak promjene. Podižu prepreke. Svjesno ili nesvjesno, pristaju jedno drugo upoznati samo do stanovite mjere. Zbog toga razvijaju tajni život odijeljen od onoga drugog. Na taj su način nesvjesno odabrali tihi razvod. Mnogi naizgled sretni bračni parovi zapravo žive upravo to.

Kako dolazi do tihog razvoda

Bračni parovi obično naizmjence stupaju u tihi razvod i izlaze iz njega. Lako ga je prepoznati. Prije no što se postave prepreke, muž će možda imati društvo za poker, golf ili poslovne prijatelje, ali neće tražiti izgovore da s njima provodi odveć vremena nego će željeti biti sa svojom suprugom. Njoj, a ne svojim prijateljima, povjerava sve svoje rane i tuge, baš kao i uspjehe. Jednako vrijedi i za suprugu i njezine prijateljice. Supružnici međusobno hrane jedno drugo. Nemaju tajni među sobom. Dijele zajedništvo i rado skupa provode vrijeme. Dijele sve što im život donese – i radost i tugu. Jedinstvo im omogućuje zajedništvo duha preko uma i srca.

Nakon tihoga razvoda pojavljuju se prepreke te muž i žena iznalaze izlike kako bi sve više vremena provodili sa svojim prijateljima, odnosno prijateljicama. Komunikacija znatno gubi na kakvoći. Bračni drug sada postaje zadnja osoba kojoj se povjerava ono najvažnije u životu. To je kao da đavlu uručite mač i kažete: „Evo, tu udari!“ Ako nas itko može povrijediti, onda je to bračni drug. Stoga se svatko zatvara u svoju usamljenost, izmišljajući izlike.

U 32 godine nikada se nisu posvađali, a tako su se i rastali

Tihi je razvod ubojit. Ne samo što zaustavlja postupak kojim nas Bog čini cjelovitima nego hladnoću počinju osjećati i naša djeca. Ona osjećaju našu bol. Tišina i naizgledni „mir“ nisu uvijek pokazatelj sreće ili Božje naklonosti. Može biti i da brak postoji jedino izvanjski, dok iznutra zapravo umire. Poznajemo bračni par koji se u 32 godine nikada nije posvađao, a tako su se i rastali – bez ikakva sukoba. Ništa nisu riješili. Brak im je bio mrtav. Mir koji je vladao među njima bio je zapravo samo primirje, i to „pod oružjem“.

Kad prepoznamo tihi razvod, ne smijemo šutjeti

Kad prepoznamo tihi razvod, ne smijemo šutjeti. Razumije se da je stvari moguće riješiti jedino razgovorom. Vrlo je vjerojatno da ćemo se morati posvađati, ali zato trebamo znati kako biti dobar boj. Postoje dobar boj i loš boj. Loša svađa ostavlja nas u velikim ranama. Nakon dobre svađe možemo se osjećati umorno, iscrpljeno i povrijeđeno, ali na nekakav prihvatljiv način, te nakon toga redovito više cijenimo svoga bračnog druga. Možda je to bio prvi put da smo onoga drugog osjetili iznutra. Razumijemo kako i što osjeća; što ga se najviše dotiče. Raste naše poštovanje prema njemu. Prema svome bračnome partneru osjećamo ljubav i želimo mu iskazati nježnost.

Zato iznosimo smjernice za dobre svađe.

Kako se kvalitetno (po)svađati i tako sačuvati svoj brak

  1. Trebamo biti iskreni
  2. Nikada ne smijemo pokušavati raniti drugoga
  3. Kada poželimo povrijediti bračnoga druga, zaustavimo se na trenutak
  4. Uvijek izgovorimo one dvije važne riječi: „Opraštam ti” (…)

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Obnova kršćanske obitelji” autorâ Johna Lorena i Paule SandfordDopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

O knjizi “Obnova kršćanske obitelji”

Iako je naučavao, Gospodin nije došao kako bi bio Učitelj. Iako je bio uzor, ni to nije bila svrha Njegova dolaska. Liječio je, ali ni radi toga nije došao na ovaj svijet. Došao je umrijeti i uskrsnuti. I mi trebamo učiniti isto: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“ (Mt 16,24). U tom je smislu namjera ove knjige ukazati na potrebu smrti i uskrsnuća svakoga pojedinca, nakon čega će uslijediti oslobađanje Duha Svetoga, koji će onda obnoviti kršćansku obitelj.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh