Mladi

MLADI, VEZE, BRAK

„Bila sam seksualno zlostavljana” Seksualno zlostavljanje ostavlja emocionalne ožiljke koji ostaju cijelog života. Mlada se osoba pritom uvijek osjeća na neki način odgovornom za ono što se je dogodilo i zato u sebi nosi težak teret krivnje i stida. Ako se nalaziš u takvoj situaciji, odmah potraži pomoć!

„Bila sam seksualno zlostavljana”

Nakon jednog predavanja koje sam održao srednjoškolcima pristupila mi je vitka plavokosa djevojka nježnih crta lica i upitala me može li porazgovarati sa mnom. Nora je počela s oklijevanjem: „Ako je neku djevojku njezin očuh seksualno iskorištavao, u kakvom je ona položaju? Mislim, je li ona još djevica ili nije?”


Ta djevojka o kojoj je Nora pričala, naravno, bila je ona sama. U daljnjem razgovoru otkrio sam da se je to događalo prije izvjesnog vremena i da se više ne događa.

Dvije stvari koje treba znati!

Nora je trebala znati dvije stvari. Prvo: ona nije odgovorna za nešto što nije mogla kontrolirati. Drugo: bit će joj lakše ako prošlost ostavi iza sebe i započne novi život.

Mnogo, mnogo mladih može se poistovjetiti s njezinom situacijom. I njih su seksualno zlostavljali očevi ili drugi članovi obitelji. Seksualno zlostavljanje ostavlja emocionalne ožiljke koji ostaju cijelog života. Mlada se osoba pritom uvijek osjeća na neki način odgovornom za ono što se je dogodilo i zato u sebi nosi težak teret krivnje i stida.

Potraži pomoć

Ako se sada nalaziš u takvoj situaciji, odmah potraži pomoć! Pođi nekome starijem kome možeš vjerovati. Reci toj osobi što ti se događa. Trebaš izaći iz te situacije što je prije moguće.

Ako si bio seksualno zlostavljan/a u prošlosti, možda i tebi treba pomoć. Nađi nekoga tko će te znati savjetovati.

Ulomak iz knjige za tinejdžere o ljubavi, zaljubljivanju i seksu.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh